Hoe meer bewegen, hoe beter? Veel mensen zouden inderdaad baat kunnen hebben bij een extra workout, maar volgens trainers gaat the more the better niet altijd op. Niet alleen workouts overslaan is een probleem, ook té lang trainen is geen goed idee. Een personal trainer onthult de verrassende nadelen van te lange workouts.
30 tot 60 minuten
Goed, als je voor een (halve) marathon, een triathlon of een ander big event traint, zul je regelmatig langer dan een uur voor je training moeten uittrekken. Maar voor 'gewone' workouts is het volgens personal trainer Shauna Donfeld helemaal niet nodig om jezelf langer dan een uur in het zweet te werken. "Als je je workouts onder de 60 minuten houdt, dan kun je je doelen behalen en je zowel fysiek als mentaal goed voelen", vertelt ze aan Well + Good. "Alles tussen de 30 en 60 minuten exercise, vijf of zes dagen per week, is ideaal."
Nadelen van lange workouts
Meer dan een uur trainen? Dat hoeft dus niet als je geen duursporter bent. Een keertje lekker lang sporten is niet erg, maar wie zich regelmatig langer dan een uur uitslooft in de gym, loopt risico op het overtraining syndrome. Je lichaam krijgt dan niet de kans om zich volledig te herstellen tussen intensieve workouts door. Symptomen van dit syndroom zijn – je voelt ze al aankomen – langdurige vermoeidheid en blijvende spierpijn. Maar ook een onregelmatige menstruatiecyclus, slechter slapen, een verzwakt immuunsysteem, een lager libido en mood swings kunnen wijzen op het overtraining syndrome.
Minder dan een halfuur sporten
Volgens personal trainer Rachel MacPherson is het in sommige gevallen zelfs beter om minder dan 30 minuten per keer te sporten. Namelijk als je net begint met trainen, het je niet lukt je fitnessroutine op te bouwen, je op dieet bent, je last hebt van gewrichtspijn, je menstruaties uitblijven, je slecht slaapt of vaak ziek wordt. "Als je hier last van hebt, kan het betekenen dat je te veel van je lichaam vraagt."
Stress verminderen, stress verergeren
Een goede training kan je helpen om je minder gestrest te voelen. Maar té vaak je sportschoenen aantrekken, kan je stressniveau juist verhogen, legt MacPherson uit. "Workouts werken fantastisch tegen stress, maar kunnen ook extra stress geven, helemaal als je langer dan 60 minuten traint." Zulke extra lange workouts kunnen namelijk leiden tot pieken in je cortisolniveau. In kleine hoeveelheden is cortisol een hormoon met veel voordelen, maar te hoge en te lange pieken kunnen juist slecht voor je zijn.
Mag het wat korter?
"Als je 30 tot 60 minuten sport, ben je minder gestrest, minder moe, en kun je beter herstellen. Als je bijna iedere dag van de week sport, is deze kortere tijdspanne perfect om genoeg te bewegen op een dag", zegt MacPherson. En dat heeft ook nog eens voordelen in je agenda. "Zo passen je workouts vaak ook nog beter in je dag." Dat maakt het meteen makkelijker om je routine vol te houden. Succes!
Bron: Well + Good | Beeld: Pexels