Zo buig je een slechte relatie met geld om naar een goede

Zo zorg je ervoor dat geld niet iets is om bang voor te zijn.

Het is nooit fijn om geldzorgen te hebben. Toch is dat voor veel mensen aan de orde van de dag nu we met een enorme inflatie en hoge energieprijzen kampen. Heb jij vaak angstgevoelens wanneer je op je rekening gaat kijken? Dit is hoe je een slechte relatie met geld kunt omzetten in een goede.

Een slechte relatie ombuigen

Ben jij het type dat alle inkomsten en uitgaven op een rijtje heeft, of zie jij pas aan het einde van de maand hoeveel geld er nog op je rekening staat? Een goede mindset is key om de relatie met geld te verbeteren, dus vraag jezelf af hoe jij met geld omgaat. Wat is je bestedingspatroon? Waarom ga je er zo mee om? Zijn er geldzorgen die vaker terugkomen, zoals te weinig geld hebben om je spaarrekening te spekken?

Denk ook aan angsten die je over geld hebt. Ben je bijvoorbeeld bang voor geld en heb je de neiging om ervoor terug te deinzen? Hoe moeilijk deze vragen ook zijn, het beantwoorden ervan gaat je helpen een duidelijker beeld te krijgen van je onderliggende gevoelens met betrekking tot geld, schrijft finance expert Arianne Rearden van The Everygirl.

Op papier

Geld is voor iedereen een emotioneel beladen onderwerp, maar als je het bijzonder emotioneel vindt – omdat jij zelf of iemand in je omgeving een keer geldproblemen heeft gehad, bijvoorbeeld –, is het een goede oefening om een brief aan geld te schrijven. Dit tipt Cathy Heller, in haar boek Don’t Keep Your Day Job. Door je emoties los te laten, krijg je een beter beeld wat voor rol geld in jouw leven speelt.

Tijd voor actie

Emoties en zorgen opgeschreven, wat nu? Nu je weet wat geld voor jou betekent, kun je hierop inspelen met daden. Denk aan het opstellen van budgetten als je je zorgen maakt dat je niet kunt sparen of het maken van doelen voor hoeveel geld jij aan het einde van het jaar (of over 5 jaar) op je spaarrekening wilt hebben. Het opstellen van een balans tussen je inkomsten en uitgaven kan al fijn zijn. Een financieel adviseur kan je ook helpen om de doelen te concretiseren of je een beter inzicht te geven in je bestedingspatroon. En onthoud: het kan even duren voordat de zorgen voorbij zijn, maar elke stap is er een!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock