4 Redenen om te gaan sporten die niets met afvallen te maken hebben

Een work-out kan wonderen doen - niet alleen voor je lichaam.

Female athlete running outdoors on highway

Er zijn genoeg redenen om regelmatig te sporten – óók als je helemaal tevreden bent met je body. Daarom vier redenen waarom regelmatig bewegen je leven beter maakt.

1. Het verlaagt stress

Als je sport maak je het stofje endorfine aan. Dat stofje zorgt ervoor dat je vrolijker wordt en je stressgehalte vermindert. Bovendien kun je tijdens het sporten even goed je hoofd leegmaken en aan iets anders denken dan die bomvolle agenda.

2. Het boost je creativiteit

Het is geen geheim dat even je aandacht op iets anders focussen vaak nieuwe ideeën oplevert. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen die regelmatig sporten creatiever zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Leiden kwamen erachter dat mensen die vier keer per week sportten een stuk creatiever dachten dan degenen die dat niet deden. Kortom: een work-out kan een goede stimulans zijn voor nieuwe projecten of creatieve uitjes.

3. Je slaapt beter

Als je per week minimaal drie-en-een-half uur sport, slaap je stukke beter. Tenminste, als we dit onderzoek mogen geloven. Doordat je beter slaapt ben je bovendien ook alerter gedurende de dag. Dubbele winst, dus!

4. Je wordt er slimmer van (echt!)

Je brein is actiever als je regelmatig beweegt. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het American College of Sports Medicine blijkt dat sportende mensen sneller informatie kunnen onthouden. Twee groepen studenten werden in de studie gevraagd om letters uit hun hoofd te leren. De ene groep ging daarna sporten, de andere groep zat stil of ging gewichtheffen. Toen de wetenschappers daarna de kennis van de studenten testten, bleek dat de rennende groep zich de letters het beste kon herinneren.

Beeld: iStock