Alles wat je wilt weten over de collectieve zorgverzekering


Cost of Healthcare

Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Dan ontdek je snel genoeg dat er aardig wat mogelijk is op dit gebied. Je kunt alleen een basisverzekering afsluiten, maar je ook aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapie. Daarnaast kom je mogelijk ook nog een collectieve zorgverzekering tegen. Veel mensen hebben wel eens van laatstgenoemde verzekering gehoord, maar lang niet iedereen weet er het fijne van. Om dit duidelijk te krijgen, vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over de collectieve zorgverzekering. 



Wat is een collectieve zorgverzekering?

Voordat we dieper ingaan op de collectieve zorgverzekering, is het eerst handig om te weten wat dit precies voor een verzekering is. In principe is dit niets anders dan een verzekering die je samen met andere mensen afsluit. Ben je in dienst van een bedrijf? Dan biedt jouw werkgever je misschien de mogelijkheid om je collectief te verzekeren samen met de andere medewerkers. Het is overigens niet zo dat je een collectieve verzekering alleen via je werk af kunt sluiten. Ook via een sportclub of vereniging is het mogelijk om je collectief te verzekeren. Als individu is het niet mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Voordelen collectieve zorgverzekering

Jarenlang kreeg je korting op de premie van een basisverzekering als je voor een collectieve zorgverzekering koos. De maximale korting op het basispakket is sinds 2023 helaas afgeschaft. Toch betekent dit niet dat het niet meer interessant is om je samen met anderen te verzekeren. Een collectieve zorgverzekering brengt namelijk nog de nodige voordelen met zich mee. Zo krijg je bijvoorbeeld nog wel korting op aanvullende verzekeringen. Daarnaast hebben sommige verzekeraars ruimere vergoedingen en krijg je toegang tot bepaalde zorgprogramma’s als je voor een collectief ziektekostenverzekering kiest.

Zit je in de bijstand? Dan kan een collectieve zorgverzekering financieel interessant zijn. Als je geen andere mensen hebt waarmee je zo’n verzekering af kunt sluiten, kun jij je vaak tot de gemeente richten. Je profiteert in dat geval niet alleen van de bovenstaande voordelen, maar er geldt ook een lager eigen risico voor zorg. Op deze manier kun jij je goed verzekeren voor zorg zonder dat je hier zelf veel kosten voor maakt. Een collectieve zorgverzekering via de gemeente ziet er overigens niet altijd hetzelfde uit. Iedere gemeente maakt namelijk zelf afspraken met verzekeraars. Het verschilt dus per gemeente waar je wel en niet voor verzekerd bent.

Hoe sluit je een collectieve zorgverzekering af?

Ben je overtuigd van de voordelen die een collectieve zorgverzekering je te bieden heeft? Dan wil je misschien zelf wel zo’n verzekering afsluiten. Zoals we eerder in deze tekst al aangaven, kan dit alleen samen met anderen. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je jouw werkgever eerst eens vragen of er mogelijkheden zijn voor een collectiviteitsverzekering. Op de website van de meeste verzekeraars kun je zelf ook opzoeken of de organisatie waarvoor je werkt een collectieve zorgverzekering aanbiedt. Is dit niet het geval? Zoek dan uit of je zo’n verzekeringen via een club of vereniging af kunt sluiten. Wanneer ook dit niet mogelijk is, kun je tot slot nog overwegen om zelf het initiatief te nemen voor een collectieve zorgverzekering.

Beeld: iStock