Cara Delevingne openhartig over verslaving: 'Ik werd wakker in een bruidsjurk'

"Het was een manier om te vluchten van de realiteit."

Cara Delevingne klapt voor het eerst uit de school over over haar drank- en drugsverslaving. Aan Vogue US vertelt het model hoe ze op haar zevende al in aanraking kwam met verdovende middelen. "Ik ben nu vier maanden nuchter."

Verslaving

Het was een turbulent jaar voor de 30-jarige Cara, maar ze kan met trots vertellen dat ze nu vier maanden nuchter is. Voor de buitenwereld was ze een succesvol model dat alles had wat haar hartje begeerde, maar ondertussen zat Cara erg met zichzelf in de knoop.

Maar het begon veel eerder, toen ze als kind moest aanzien hoe haar moeder alcoholist was. "Ik had iemand nodig om boos op te zijn en dat was mijn moeder. Maar het was niet haar schuld... De manier waarop de verslaving mijn moeder van me afnam was verschrikkelijk, maar voor haar net zo erg", legt ze uit.

Kater in een bruidsjurk

Cara blikt terug op haar eigen eerste ervaring met alcohol, toen ze pas zeven jaar oud was. "Ik werd wakker in het huis van mijn oma met een kater en in een bruidsjurk. Ik had glazen champagne achterover geslagen." Toen ze tien was kreeg ze slaappillen voorgeschreven en werd ze gediagnosticeerd met dyspraxie, een stoornis bij het verwerken van informatie uit het lichaam, met name uit spieren en gewrichten. "Dit was het begin van mentale gezondheidsproblemen en zelfpijniging", vertelt ze.

Haar rommelige jeugd achtervolgde haar en als tiener stortte ze zich in het uitgaansleven. "Alles stortte in. Ik begon met drinken en feesten. Het was een manier om te vluchten van de realiteit." Toen ze 15 was brak ze en kreeg ze antidepressiva voorgeschreven. "Het redde mijn leven."

Depressies

Het model worstelde haar hele leven met depressies, maar de druppel was in 2020 toen de coronapandemie toesloeg en de wereld in lockdown ging. "Ik was ineens helemaal alleen", herinnert ze zich. "Ik was zo gefocust op werk en toen dat weg was, voelde het alsof ik geen doel meer had. Ik was niets waard zonder mijn werk en dat was eng." Ze raakte verstikt in verdriet en feesten. "Het was een hele verdrietige tijd." De wereld ging weer open en Cara was terug bij af: werken en feesten in haar vrije tijd. "Ik kan dingen goed ontlopen, ik wilde mijn problemen niet onder ogen komen. En alles waar ik al sinds mijn kindertijd van vluchtte." Drank en drugs boden haar die uitweg. "Ik voelde me onoverwinnelijk als ik aan de drugs zat. Ik bracht mezelf op dat soort momenten in gevaar, omdat mijn leven niet belangrijk voor me was."

Wake-up call

Vorig jaar september sloeg het roer om. Cara was net terug van Burning Man en werd op het vliegveld van LA verward en onder invloed gefotografeerd door paparazzi. "Het was zo beschamend..." vertelt ze. "Ik had niet geslapen en was er niet goed aan toe. Het ergste is dat ik dacht dat ik plezier had, maar toen ik de foto's zag, realiseerde ik me dat ik echt ver heen was." Het was een wake-up call. "Soms heb je een reality check nodig. In dat opzicht waren de foto's iets om dankbaar voor te zijn."

Ze wist dat ze hulp nodig had en ging eind vorig jaar naar rehab. "Er zijn ups en downs geweest. Het is iets wat veel tijd kost en ik zal nooit helemaal helen, maar dat is oke", sluit ze af. "Werk is belangrijk, maar staat op de tweede plek. Werken aan mezelf is nu het belangrijkste."

Bron: Vogue US | Beeld: NL Beeld