Bewezen: apart slapen kan goed voor je gezondheid zijn

Hou je heel erg van je eigen ruimte tijdens het slapen? Ga solo!

Something's gone wrong

Snurkt jouw partner of hou je gewoon heel erg van je eigen ruimte tijdens het slapen? Ga solo! Voel je niet schuldig als je liever apart slaapt, want zo'n slecht idee is het eigenlijk niet.

Apart slapen

Je hoort het weinig, men denkt al gauw dat je relatie op de klippen loopt, maar tóch zijn er stellen die apart slapen van elkaar. En dat heeft zo zijn voordelen.

Uit een Amerikaans onderzoek is vastgesteld dat ruim een kwart van de Amerikaanse stellen niet samen slaapt, maar apart. In Nederland is dat minder, maar liefst 10 procent zegt apart te slapen. Terwijl één derde van de Nederlanders zegt beter te slapen zonder partner. "Door beweging en geluid stoor je elkaar ongewild in je slaap. Daar word je niet altijd wakker van, maar het zorgt wel voor een minder diepe rust", zegt neuroloog van Kasteel. Het kan op den duur zelfs voor stress en andere gezondheidsproblemen zorgen.

Relatieproblemen

Natuurlijk is samen slapen ook fijn. De geborgenheid, het prettige samenzijn, de intimiteit: dat weegt voor sommigen op tegen die iets minder stabiele nacht. Uit onderzoek van de University Clinic for Psychiatry and Psychotherapy in Nuremberg is echter gebleken dat als samen slapen niet goed gaat, maar je het toch blijft doen, het ook voor relatieproblemen kan zorgen. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag geïrriteerder bent en dit afreageert op je partner, aldus relatie- en intimiteitstherapeut Mary Jo Rapini. Als je apart slaapt en je uitgerusten en gezonder voelt, heeft dit weer positieve effecten op je relatie.

Onbewuste reden

Psycholoog van Schie is geen fan van apart slapen. "Ik ben ervan overtuigd dat samen slapen een toegevoegde waarde heeft in een relatie. Je seksleven wordt er beter door omdat er een logisch moment van fysiek contact is. Ik raad apart slapen ook af omdat, soms onbewust, angst of irritatie over de partner vaak de reden is om apart te willen slapen. Als dat zo is, dan is het de moeite waard die angst of irritatie te onderzoeken." Als je echt niet kunt slapen vanwege je partner, is het een ander verhaal. "Een snurkende en woelende slaapgenoot is ook niet alles en dan moet er wel naar een oplossing gezocht worden." Toch samen slapen kan dan namelijk gevolgen hebben voor je gezondheid omdat het je weinig slaap en stress geeft.

De conclusie? Doe wat voor jullie goed voelt. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal dagen samen te slapen en een aantal dagen niet. Zo krijg je zowel een goede nachtrust als de gezelligheid en intimiteit van je partner.

Bron: Sleeping Apart Not Falling Apart, Libelle | Beeld: iStock