We knew it: vroeg opstaan is ongezond voor avondmensen

Leg dat maar eens uit aan je baas.

Sleepy young woman

Je heb 's avonds energie voor tien, maar 's ochtends ben je met geen mogelijkheid uit bed te krijgen. Ja, jij bent duidelijk een avondmens. Helaas zijn er dagelijkse verplichtingen, zoals werk, waardoor in je nest blijven liggen vaak niet kan. Uit onderzoek is echter gebleken dat avondmensen een ochtendritme niet moeten forceren, omdat het slecht zou zijn voor hun gezondheid.

Onderzoek

Ben jij een avondmens, dan is het gezonder als je je nog een keer omdraait in de ochtend. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter in Engeland. De reden: ochtendmensen hebben in de ochtend minder vaak last hebben van mentale problemen. Ochtendmensen hoeven zich namelijk minder aan te passen aan het ‘normale’ ritme. Voor avondmensen, dus mensen die vooral in de avond de meeste energie hebben, is vroeg opstaan net wat zwaarder omdat ze het ‘normale’ ritme niet hebben. Snap je het nog?

Gemoedstoestand

Daarnaast is vroeg opstaan ook slecht voor je gemoedstoestand. Biochemicus Jessica O’Loughlin vertelt hierover: “We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn ervaren.” Omdat avondmensen niet hun biologische klok volgen, gaan ze tegen hun natuurlijke ritme in. Door alsnog wel in de ochtend vroeg op te staan, hebben avondmensen dan weinig slaap gehad. Daarom is avondwerk zoals nachtdiensten of een flexibele baan perfect voor avondmensen.

Niet snoozen

Let er overigens wel op dat je niet vaak gaat snoozen. Hoe fijn het ook lijkt om nog een paar minuten te slapen, is dit heel slecht voor je lichaam. Je onderbreekt je lange, diepe slaap namelijk met een reeks dutjes. En dit zorgt ervoor dat je je nog slaperige en duf voelt. Het is daarom beter om meteen uit bed te gaan zodra je wekker gaat. Hoe moeilijk en zwaar dat ook kan zijn!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock