Onderzoek: botox beïnvloedt de werking van je hersenen

Oei.

Een fronsrimpeltje wegspuiten, of met fillers je gezicht doen lijken op een real-life Instagram filter: botox is here to stay. Natuurlijk weten we wel dat met een naald in de weer gaan om stofjes in het gelaat te spuiten niet zonder risico's is. Onderzoek heeft nu echter een bijzonder zorgelijke link aangetoond tussen botox en de werking van je hersenen. Oei!

Koppie koppie

Jawel, je leest het goed: zo'n spuitje met botox gaat dieper dan een oppervlakkig glad getrokken huidje. Niet letterlijk, natuurlijk. Maar het laten opvullen van fronsrimpels of lachlijntjes blijkt door te werken in hoe je hersenen werken.

Dit heeft de Universiteit van Californië geconcludeerd op basis van uitgebreide hersenscans bij tien vrouwen tussen de 33 en 40 jaar. Bij het onderzoek keken de deelnemers naar mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen – zowel voor als ná een behandeling met botox. Hier zagen de onderzoekers een vrij zorgwekkende verandering.

Herkenning

Natuurlijk zorgt botox ervoor dat de spieren in je gezicht minder beweeglijk worden. Hierdoor wordt het minder makkelijk om bijvoorbeeld te fronsen of zelf je gezicht in gekke bochten te wringen. Maar dit blijkt dus ook door te werken in hoe goed je de emoties op het gezicht van een ander kunt lezen.

Onderzoeker Fernando Marmolejo-Ramos stelt dat mensen onbewust elkaars emoties nabootsen om ze te helpen begrijpen. Zonder dat je het doorhebt zit je al met je bestie mee te lachen wanneer ze vertelt over haar nieuwe liefde, of heb je je wenkbrauwen gefronst als je partner klaagt over hun baan. Maar als je door een behandeling met botox zelf je gezicht niet meer mee kunt bewegen...wat dan?

Uit het onderzoek bleek dat verschillende hersengebieden een verandering in activiteit lieten zien na een behandeling met botulinetoxine. Doordat je gezichtsspieren de emoties van een ander niet meer kunnen nabootsen, kunnen je spieren ook geen signaaltje meer sturen naar je hersenen, die helpen bij de interpretatie van iemands gezichtsuitdrukking. Marmolejo-Ramos legt uit: "Je bent hierdoor mogelijk niet in staat om de emoties van een ander zo intens of levendig te ervaren als je zou willen."

Bewijs

Dit onderzoek is niet de eerste studie die een link aantoont tussen botox en moeite met het interpreteren van emoties. Een ander onderzoek toonde al aan dat vrouwen met voorhoofd-injecties slechter werden in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen op foto's. Een ander onderzoek liet zien dat het zelfs van invloed was op het lezen van zinnen met een emotionele lading.

Kortom: tijd om die natuurlijke lijntjes te accepteren – zo blijf je lekker in touch met zowel je eigen gevoelens, áls die van een ander.

Bron: Manners, The Daily Mail | Beeld: Pexels, Cottonbro