Waarom je volgens experts nooit een banaan als ontbijt moet eten

Ai, leg 'm maar gauw terug in de fruitschaal...

Het is zo lekker makkelijk: op weg naar de deur pak je een banaan uit de fruitschaal en zonder enige inspanning heb je een vullend ontbijt. Een goed idee is het helaas niet, beweren experts. Integendeel, een banaan als ontbijt zou funest zijn voor je gezonde levensstijl.

Suikerbom

Bananen hebben een goede reputatie dankzij de vele vezels, kalium en magnesium die ze bevatten, maar wat je niet moet vergeten is dat ze daarnaast bomvol suiker zitten (natuurlijke fruitsuikers, dat wel). Het feit dat een banaan voor zo’n 25 procent uit suiker bestaat, gecombineerd met de matige zuurgraad van het fruit zorgt ervoor dat je een snelle suikerboost krijgt. Deze wordt echter na een paar uur gevolgd door een flinke dip, zo vertelde voedingsdeskundige Daryl Gioffre aan Byrdie. "Bananen geven je snel energie, maar je zult je ook snel weer moe voelen en honger hebben."

Daarnaast zouden bananen niet bevorderlijk zijn voor het gezond houden van je spijsvertering. "Als suiker – in welke vorm dan ook – geconsumeerd wordt, ondergaat het een fermentatieproces. Daardoor verandert de suiker in zuur en alcohol", legt Gioffre uit. "Dit proces staat je spijsvertering in de weg."

Combineren is key

Maar er is goed nieuws: volgens de diëtiste hoef je bananen niet volledig uit je leven te bannen. Ook niet uit je ontbijtroutine, zolang je ze maar combineert met iets anders. "Als je bananen niet combineert met gezonde vetten, gaan de voordelen van het fruit verloren terwijl je bloedsuikerniveau wel piekt", legt Gioffre uit. 

Hij adviseert om een banaan te combineren met iets dat de zuurgraad neutraliseert en de opname van suiker in het lichaam vertraagt. "Probeer een healthy fat, zoals pindakaas." Daarnaast is het een idee om plakjes banaan door je pap of suikervrije yoghurt te doen. Als we de deskundige mogen geloven, ben je jezelf ergens halverwege de ochtend ontzettend dankbaar. Give it a try!

Bron: Marie Claire | Beeld: Eiliv Aceron on Unsplash