Slecht richtingsgevoel? Het zou kunnen dat je deze aandoening hebt

Kun jij niet leven zonder Google Maps omdat je anders in je eigen buurt nog verdwaalt?

Slecht richtingsgevoel? Vergeet jij van welke kant je kwam als je een winkel uit loopt? Kun jij niet leven zonder Google Maps omdat je anders in je eigen buurt nog verdwaalt? Kan gebeuren. Maar als je hier vaak of heel ernstig last van hebt, zou het zomaar kunnen dat je (een milde vorm van) ruimtelijke dyslexie hebt.

Ruimtelijk driedimensionaal

Je hebt mensen die een slecht richtingsgevoel hebben, maar dat keer honderd heet ruimtelijke dyslexie. Het is een aangeboren aandoening. Ruimtelijke dyslexie wordt ook wel Developmental Topographical Disorientation genoemd, afgekort: DTD. Een neuroloog beschrijft het als volgt: “Mensen met DTD hebben een totaal gebrek aan talent om een ruimtelijk driedimensionaal plan te maken in hun hersenen op basis van wat hun ogen doorsturen vanuit de omgeving”, aldus neuroloog Phyllis Vanwalleghem.

Slecht in oriëntatie

Ze vervolgt: “Je hebt mensen die meteen weten waar het noorden ligt en dus goed zijn in oriëntatie. Je hebt de gemiddelde persoon die even de omgeving moet scannen om te zien aan welke straatkant hij of zij zich bevindt en dan heb je degenen die slecht zijn in oriëntatie en zich dus echt grondig moeten situeren. Op dat alleruiterste puntje van het spectrum bevinden zich degenen met ruimtelijke dyslexie. Zij zijn zo onnoemelijk slecht in oriëntatie dat het zeer storend is en hen zelfs invalideert.”

Zeldzaam

De aandoening is heel zeldzaam, dus als je altijd verdwaalt, is de kans nog steeds niet heel groot dat je meteen last hebt van ruimtelijke dyslexie. Denk je er toch last van te hebben? Volgens de neuroloog kun je een aantal dingen doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. “Vraag altijd dat men de weg aan je uitlegt aan de hand van visuele steunpunten. Bijvoorbeeld: ‘Wandel tot aan het postkantoor. Daar zie je een rood vlaggetje wapperen. Loop tot aan dat vlaggetje.’ Ook de gps brengt je al een heel eind. Die hulpmiddelen gaan er niet voor zorgen dat je plots heel goed wordt in oriëntatie, maar ze maken je leven wél gemakkelijker.”

Bron: Marie Claire | Beeld: Daniel Gonzalez on Unsplash