Je eet gezond, drinkt genoeg water en sport op regelmatige basis. Grote kans dat jij dan ook een supplementje – of vier – naar binnen gooit. Maar grijp jij standaard naar het meest bekende merk in de schappen, of kies je voor het huismerk dat vaak vele malen goedkoper is?
A-merk of huismerk
Als jouw keukenkastje vol met dure supplementen staat, ben je vast benieuwd of deze ook echt beter zijn dan de goedkopere variant. Renger Witkamp, bioloog en farmacoloog aan Universiteit Wageningen, legt in een interview met NPO Radio 1 uit dat als je puur naar de vitamines kijkt, het verschil heel klein is. Volgens hem is een molecuul vitamine A simpelweg een molecuul vitamine A en zit het verschil 'm vaak in reclame. Kostbare pillen, poedertjes en druppels worden vaak aangeprezen met veelbelovende claims en beloftes. Het betekent niet dat ze ook daadwerkelijk beter zijn dan de goedkopere variant – hun marketing daarentegen wel. Hij stelt: ''Blijf bij een eenvoudig preparaat dat je gewoon bij een normale drogist kunt kopen. Er is eigenlijk vrijwel geen verschil in kwaliteit, dus een gerespecteerde drogist heeft gewoon goede vitaminepillen.'' Wél is het volgens Witkamp belangrijk om de ingrediëntenlijst op het etiket te checken.
Zo kies je het juiste supplement
Het juiste supplement kiezen op basis van het etiket – en dus niet op het merk – kan nog best lastig zijn. Let om te beginnen vooral op de belangrijkste stof in de pil. Het ingrediënt waarvan er het meest in het supplement zit, wordt namelijk als eerste op de ingrediëntenlijst vermeld. Kijk daarnaast naar de aanwezigheid van toxische stoffen. Supplementen bevatten soms nog stoffen zoals nikkel, tin of fluor. Probeer deze te vermijden, raadt Witkamp aan. Tot slot kun je rekening houden met de dagdosering en de geadviseerde wijze van inname. Soms bevat het ene potje veel meer pillen, maar moet je twee pillen per dag slikken. Ook de manier waarop je een supplement inneemt (bijvoorbeeld in een capsule of tablet), kan veel invloed hebben op de opneembaarheid van de ingrediënten in je lichaam. Kortom: staar je dus niet blind op de verpakking, maar kijk liever naar de inhoud.
Bron: Women's Health, NPO Radio 1, Consumentenbond | Beeld: Pexels