Deze vier etenswaren moet je nooit een dag later opwarmen

Oei!

Struggle jij ook vaak met overgebleven kliekjes, maar weet je gewoonweg niet welke etensresten je wel en niet opnieuw mag opwarmen? Same! Het is al vaker op social media verschenen, maar sommige kliekjes kun je gewoon écht niet meer opwarmen een dag nadat je het hebt bereid. Benieuwd welke vier etenswaren bovenaan op het lijstje staan? Wij vertellen je het.

Kim Lindsay, erkend praktiserende diëtiste, liet weten aan Daily Mail dat er vier etenswaren zijn die behoorlijk riskant kunnen zijn als je deze opnieuw opwarmt.

Eieren

Allereerst zijn eieren zeker niet veilig om een dag later op te warmen in de magnetron. Hoewel eieren lang houdbaar lijken in de koelkast, is dit in realiteit maar zes weken. Oké, dat is nog best lang, maar als je overgebleven eieren van de lunch van gisteren over hebt, is het aardig riskant. Zo kun je eieren bijvoorbeeld prima in de magnetron doen of in de oven stoppen, maar niet als ze een tijdje stil hebben gelegen.

Het riskante hiervan is dat eieren een drager kunnen zijn van de salmonellabacterie. Je weet wel, die bacterie die zorgt voor voedselvergiftiging. Laat je je bereide eieren dus een poosje liggen? Dan is er een grote kans dat de bacteriën meer tijd hebben om zich te verspreiden.

Rijst

Ook restjes rijst kun je beter weggooien in plaats van opwarmen. Meestal denken mensen dat rijst helemaal niet gevaarlijk kan zijn als je het een dag later opwarmt, maar niets is minder waar. Op TikTok heeft er recent namelijk iemand gedeeld dat ‘ie erg ziek is geworden van opgewarmde rijst. De kans dat dit ook daadwerkelijk is gekomen door de rijst, is aanzienlijk groot. Gekookte rijst bevat namelijk Basilius cereus, een sporenvormende bacterie die normaal voorkomt in aarde en in groenten.

“Rijst is een groot risico”, legt Lindsay uit. “Die sporen zijn hittebestendig, dus zelfs als je ze verhit, kunnen ze nog steeds schadelijke ziekteverwekkers veroorzaken.” Echter is rijst niet het enige graan dat bacteriën kan verbergen. Eigenlijk heeft elk graan een soortgelijk risico als het niet goed wordt bewaard en opgewarmd.

Spinazie

Net als eieren en rijst kan ook spinazie een risico met zich meebrengen. Het is zelfs zo dat het opnieuw opwarmen van spinazie in verband staat met een verhoogd risico op kanker. Dit komt doordat groene bladgroenten stoffen bevatten die nitraten worden genoemd. Als nitraten worden verhit, kunnen ze worden afgebroken en veranderen in andere verbindingen die het risico op kanker verhogen.

Aardappelen

Ook aardappelen moet je niet te lang laten staan nadat je ze hebt bereid. Als je ze langer dan twee uur op kamertemperatuur bewaart, worden de risico’s steeds groter. Dit kan namelijk zorgen voor de groei van Clostridium botulinum, wat botulisme veroorzaakt: een aandoening waarbij gifstoffen de zenuwen in het lichaam aantasten en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

“Zorg ervoor dat je aardappelen minder dan twee uur op kamertemperatuur bewaart en verwarm het totdat het stoomt. Bewaar het in de koelkast om het risico op voedselvergiftiging te verminderen, vooral als je bederfelijke ingrediënten als boter, melk of room hebt gebruikt”, adviseert Lindsay.

Bron: Daily Mail | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws