Kroatië: een droomreis om nooit te vergeten

Zon, zee, strand én een overvloed aan natuur en activiteiten: het prachtige Kroatië heeft voor ieder wat wils. Een bestemming die niet op je bucket list mag ontbreken.

Dosis avontuur

Al weken je hersenen aan het kraken over de eerstvolgende vakantiebestemming? In het natuurrijke Kroatië vind je niet alleen prachtige plekken, zoals het Učka gebergte, maar ook een overvloed aan activiteiten. In de regio Opatija zijn de opties eindeloos. Je kunt er zwemmen, zeilen, wandelen, fietsen, paardrijden of de bijzondere grotten ontdekken. Wanneer je na een avontuurlijke fietstocht behoefte hebt aan rust en stilte ben je in Gorski kotar aan het juiste adres. Deze regio is het groene hart van Kroatië (lees: slechts een uur rijden van Opatija) en in de zomer heerlijk warm en in de wintermaanden een in sneeuw bedekt paradijs. Romantiek ten top!

Aan de kust

In de blauwe wateren van Kroatië kun je je hart ophalen aan verschillende wateractiviteiten. Wissel je strandbedje in voor een supboard, kajak of wakeboard. Niet hele-maal wat je zoekt? Parasailen, jetskiën of windsurfen staat ook nog op het menu. Tip: met een kajak ontdek je alle verborgen baaien en afgelegen stranden. Duiklief-hebbers zijn er uren zoet in een waar watertheater met kleurrijke vissen, scheepswrakken, unieke grotten en archeologische vindplaatsen.

Adembenemend

In de buurt van de eeuwenoude stad Dubrovnik ligt het adembenemende eiland Mljet. Het is er voor bijna negentig procent bedekt met bossen en daardoor een oase aan rust. Waar de meeste toeristen slechts een dagje op bezoek gaan in het nationale park kun je ook kiezen voor een meerdaags verblijf. Het eiland zit, naast alle natuur, boordevol gezellige dorpen en stadjes. Extra fijn: wanneer alle dagjesmensen terugkeren naar huis kun jij de weelderige bossen, helderblauwe wateren en indruk-wekkende kliffen in volle glorie aanschouwen. Van de twee meren op Mljet is er één inclusief een eigen eiland waar je een oud benedictijnenklooster kunt bezoeken. De moeite waard!

Nieuwsgierig geworden? Klik hier. Je komt alles te weten over het mooie Kroatië, de verschillende gebieden en wat je er allemaal kunt doen. De volgende stap: je vakantie plannen!

Tekst: Lotte van Zijl | Fotografie: Aleksandar Gospic, Ivan Sardi, Ivo Biocina.