Slaaptekort? Dat merk je aan deze red flags

Ben je hier ook schuldig aan?

Pretty lady lies in bed indoors. Eyes closed.

Gapen tijdens de meeting, vermoeide ogen en weinig energie. Je lichaam laat goed zien wanneer je rust nodig hebt. Maar slaaptekort kan ook op de loer liggen, en dat merk je aan deze red flags. 

Kwaliteit van je slaap

Jazeker, ook op het gebied van slapen bestaan er red flags. Dit zijn tekenen die laten zien dat de kwaliteit van je slaap niet goed genoeg is. Volgens Shelby Harris, een klinische psycholoog en slaapspecialist, is het eigenlijk zo simpel als je bewust zijn van hoe je je overdag voelt.

Hiervoor kijk je hoe een goede dag in termen van energie en alertheid normaal gesproken voelt en hoelang het duurt voordat je je hoogste energiezone van de dag hebt bereikt – is het een uur nadat je wakker bent geworden, twee uur of drie?

De volgende twee tekenen lijken misschien verleidelijk, maar het zijn wel degelijk red flags. Kortom, tijd om met deze slechte gewoonte te stoppen!

Je gebruikt het weekend om bij te slapen

Soms hebben we een hele drukke week en dan liggen we in het weekend wat langer in bed. Niets mis mee, toch? Echter laat dit ook zien dat je te weinig slaap hebt gehad. Deskundigen zijn het erover eens dat langer in je bed liggen in het weekend je slaaptekort niet gaat herstellen. Het kan na verloop van tijd zelfs opstapelen en zorgen voor chronisch slaapgebrek. Probeer daarom elke dag, ook in het weekend, hetzelfde aantal uur te slapen.

Je gebruikt te veel slaapmiddelen

Als je alle schaapjes geteld hebt en nog steeds niet slaapt, is het een optie om naar slaapmiddelen te grijpen. Af en toe gebruiken kan volgens slaapexpert geen kwaad, maar wanneer je merkt dat je dit vaker doet moet je er eigenlijk zo snel mogelijk mee stoppen. Je valt misschien sneller in slaap, maar je krijgt geen gezonde slaap. Probeer daarom eerst de oorzaak van het probleem aan te pakken en vraag advies van een expert.

En last but not least: als je merkt dat je de hele tijd moe voelt, dan krijg je waarschijnlijk niet de slaap die je nodig hebt. Als je daarnaast ook nog afhankelijk bent van koffie om je 's middags wakker te houden en slaapmiddelen om 's nachts te kunnen slapen, dan zit je waarschijnlijk vast in een vicieuze cirkel. Tijd om deze te doorbreken!

Bron: Mind Body Green | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Image of young smiling pretty lady lies in bed indoors. Eyes closed.