Opgeblazen gevoel? 5 dingen die helpen

Experts geven handige tips.

Young Asian woman suffers from stomachache while lying down on sofa at home.

Helaas, een opgeblazen gevoel is niet onvermijdelijk. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt proberen om je minder opgeblazen te voelen. Take notes!

Opgeblazen gevoel

De harde waarheid is dat een opgeblazen gevoel veroorzaakt wordt door gasophoping. "Gas kan zich ophopen in de darmen wanneer je tijdens het eten lucht inslikt, of wanneer de bacteriën in de dikke darm voedsel afbreken dat niet volledig is verteerd in de dunne darm", legt Jordan Hill van Top Nutrition Coaching uit.

Hoewel een opgeblazen gevoel meestal binnen een dag weggaat, zijn er enkele korte- en langetermijnoplossingen om het proces te helpen en te voorkomen dat het weer gebeurt. We zetten ze op een rijtje!

1. Drink genoeg water

Water is altijd een goed idee, maar vooral als je merkt dat je de hele tijd een opgeblazen gevoel hebt. Water verzacht namelijk de ontlasting, waardoor ze gemakkelijker te passeren zijn en snel een opgeblazen gevoel in de vorm van gas en constipatie vermindert, legt gastro-enteroloog Matthew Bechtold uit.

2. Let op je zoutinname

Als je een opgeblazen gevoel hebt na een zoute maaltijd, kun je het natrium de schuld geven. Te veel zout zorgt er namelijk voor dat je nieren water vasthouden. Let daarop om wat je eet en probeer te minderen met zout. Dit zou op de lange termijn helpen om een opgeblazen gevoel te verminderen.

3. Doe een lichte work-out

Nee, je hoeft niet elke dag 5 kilometer hard te lopen, maar door regelmatig te sporten, kunnen de dingen in je buik soepeler bewegen. Een korte wandeling na een zware maaltijd doet al wonderen.

4. Kies voor tussendoortjes

Als je maar drie maaltijden per dag eet, krijg je honger als het tijd is om weer te eten. En dat kan leiden tot overeten, waardoor een opgezwollen buik al snel op de loer ligt. Het eten van meerdere kleine maaltijden in de loop van de dag kan dit verhelpen.

5. Wees voorzichtig met bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel is makkelijk en snel, maar kunnen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. "Verwerkte voedingsmiddelen bevatten meestal veel natrium wat zorgt voor waterretentie en dus een opgeblazen gevoel", zegt dr. Sonya Angelone. Wil je wat snacken, dan zijn worteltjes of ongezouten amandelen een prima alternatief.

Bron: Womens Health Mag | Beeld: Adobe Stock