Dit is de invloed van temperatuur op je smaakbeleving

Waarom eten we in de winter stamppot en in de zomer juist niet?

4th of July barbecue scene group of friends or family enjoying the food and company ai generated art

In de winter zetten we regelmatig een stoofschotel of stamppot op tafel, terwijl we in de zomer het liefst een verfrissende salade of een koele lekkernij eten. Maarre, waarom wisselen we per seizoen zo van maaltijden? En welke invloed heeft de temperatuur op onze smaakbeleving?

Warmte die vrijkomt

Wanneer je aan het eten bent, vindt er in je lichaam een proces plaats dat bekend staat als "dieet-geïnduceerde thermogenese". Dit betekent dat er warmte vrijkomt wanneer je lichaam het voedsel aan het verteren is. Vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals bonen en vlees, zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur.

Wanneer het buiten koud is en de temperaturen lager liggen, verlangen we naar stevigere maaltijden. Dit komt doordat we in koude temperaturen meer warmte nodig hebben om ons lichaam op de juiste temperatuur te houden. Als de temperaturen oplopen en het buiten warmer is, streven we er juist naar dat ons lichaam zo min mogelijk warmte afgeeft. Daarom verlangen we naar voedingsmiddelen die gemakkelijk verteerbaar zijn en ons helpen af te koelen.

Gevoel en associatie

Volgens Bram Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek speelt ook de associatie die we ergens bij hebben een grote rol. Bijvoorbeeld bij de producten watermeloen, witbier, ijs en salade, denken ontzettend veel mensen meteen aan de zomer. Omdat mensen deze producten associëren met de zomer worden ze ook meer geconsumeerd bij hogere temperaturen.

Temperatuur

Maar koelt je lichaam eigenlijk af door het eten van ijs? Net als dat je opwarmt van een stevige gevulde stamppot? Het antwoord op deze vragen is eigenlijk nee. Hoewel de temperatuur van het ijs in je maag ervoor zorgt dat je kortstondig afkoelt, bevatten de meeste ijssoorten vaak suikers, vetten en eiwitten. Deze stoffen moeten allemaal door uw lichaam worden verwerkt, en hoe harder je lichaam moet werken, hoe warmer je het krijgt. Als je echt wilt afkoelen, is het drinken van thee de beste optie. Door iets te drinken met een hogere temperatuur, ontvangen de hersenen een signaal dat het lichaam gekoeld moet worden. Dit leidt uiteindelijk tot een verlaging van de lichaamstemperatuur.

Bron: Max Vandaag, Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Food
  • 4th of July barbecue scene group of friends or family enjoying the food and company ai generated art. High quality photo