Feit of fabel: hoeveel is er waar van deze 6 claims over gezonde voeding?

Aha!

Unrecognizable woman waiting for breakfast with orange juice, coffee and eggs

Een gezonde maaltijd is een gebalanceerde maaltijd. Voeg hier een goede dosis sporten aan toe, et voilà. Het kan zo simpel zijn – maar er gaan nog altijd een aantal hardnekkige misvattingen rond op het gebied van gezonde voeding. Green Chefs diëtist, Daniet Shachar, legt aan Metro uit welke zes fabeltjes we in elk geval mogen negeren.

1. 'Lightproducten zijn altijd de gezondere keuze'

Een light spread voor op brood, een light frisdrankje en een light snack: we zijn er dol op. Maarre: veel meer dan een marketingterm is het niet. Shachar legt uit: "Lightproducten bevatten vaak minder calorieën, maar vaak worden vetten vervangen door bijvoorbeeld suikers of zoetstoffen. De hoeveelheid calorieën zegt niet alles over hoe gezond een product is. De kwaliteit van ingrediënten en de hoeveelheid voedingsstoffen zijn minstens zo belangrijk."

2. 'Vetten moet je vermijden'

En om dan direct maar door te gaan met dat puntje over vetten: die zijn bést wel essentieel voor een gebalanceerde voeding. Je moet alleen wel even opletten wat voor vetten. Onverzadigde vetten zoals in olie, vette vis, en noten zijn namelijk hartstikke gezond. Verzadigde vetten en transvetten kun je juist beter vermijden – die vind je vooral in zwaar bewerkte producten.

3. 'Hoe minder koolhydraten, hoe beter'

Ook koolhydraten hebben anno nu een slechte reputatie, en koolhydraatarme diëten zijn all the rage. "Het Voedingscentrum adviseert om 40 tot 70 procent van je calorieën uit koolhydraten te halen", vertelt Shachar. En dat heeft een goede reden: waar simpele koolhydraten inderdaad bestaan uit niets meer dan suikers, bevatten complexe koolhydraten ook vezels, vitamines, en mineralen. Kwestie van goed opletten, dus.

4. 'Vleesvervangers zijn sowieso ongezond'

Onderzoek door de Consumentenbond wees onlangs uit dat er in veel vegaburgers veel te veel zout zouden bevatten, en dat ruim twee derde van de geteste vega-snacks eigenlijk weinig gezond waren. Maar, zo deelt Shachar: "Er zijn ook vleesvervangers die voldoen aan de richtlijnen van de Consumentenbond, dit laat zien dat het belangrijk blijft om etiketten te lezen en niet alle gezondheidsclaims voor waar aan te nemen."

5. 'Vegetariër? Dan eet je te weinig eiwitten!'

Iedereen die er een vega-dieet op na heeft gehouden, heeft deze opmerking wel eens gehoord. Het blijkt een bijzonder hardnekkige fabel, maar: ook zónder vlees in je dieet kun je prima eiwitten binnenkrijgen met allerhande alternatieven. Shachar tipt: "Zo gebruik ik zelf bijvoorbeeld graag peulvruchten: een kopje gekookte linzen bevat al 18 gram eiwit. Ook zijn sojaproducten zoals tofu en tempeh een uitstekende eiwitbron."

6. 'Sapjes zijn veel gezonder dan frisdranken'

We zullen niet zeggen dat een glas cola en een glas sinaasappelsap echt helemaal gelijk aan elkaar zijn – de één heeft immers een hoop vitamine C, waar de ander vooral vitamine Cafeïne bevat, zullen we maar zeggen. Toch is het een misvatting dat vruchtensapjes echt zoveel gezonder zijn dan een frisdrankje. "Het eten van een sinaasappel is erg gezond, maar door alleen het sap van een sinaasappelsap te drinken worden de vezels van de suikers gescheiden", verklapt Shachar. "Hierdoor krijg je, naast de aanwezige vitamine C, onopgemerkt vooral suiker binnen." Kortom: genieten van een smoothie of sapje op z'n tijd kan – maar net als met frisdrank kan dat het best met mate.

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Adobe Stock

Food
  • Unrecognizable woman waiting for breakfast with orange juice, coffee and eggs with cheese and bread