Vaak vermoeid? Dat kan door staren naar je beeldscherm komen

Wist jij dit?

Serene young mature woman looking and reading on laptop online n

Een leven zonder beeldscherm? We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen. We bingen Netflix op een beeldscherm, scrollen uren door onze telefoon en werken achter een computer. Maar wist je dat al deze schermtijd de oorzaak kan zijn van jouw vermoeidheid?

Digitale vermoeidheid

De symptomen van digitale vermoeidheid lijken op de tekenen van een burn-out, denk aan stress, frustratie en hoofdpijn. Vaak gaan deze klachten ook gepaard met een gevoel van uitputting en negativiteit ten opzichte van je baan. Dat deze mentale en fysieke symptomen niet nieuw zijn, komt niet geheel als een verrassing. Werk je thuis, dan is het ook lastig om hier een goede balans in te vinden.

Maar je scherm is hier niet de enige boosdoener. Wat dan nog meer? Je apparaten die altijd aan staan gecombineerd met je eigen altijd 'aan' voor werk mentaliteit. Dit kan je stressniveau flink verhogen, ongeacht je nu op kantoor of aan je eigen keukentafel zit. Zo pak je dit aan.

Sluit de dag goed af

Wat de oplossing kan zijn? In plaats van je scherm uit te zetten en het risico te lopen dat je je werkverplichtingen uit de weg gaat, is het beter om grenzen tussen je werkleven en je privéleven te stellen. Werk je thuis, dan kan het voelen alsof je nooit klaar bent met werk. Die deur die je op kantoor achter je dichttrekt is er voor je gevoel niet in je eigen huis. Hoe je dit gevoel dan wél kan krijgen? Door het einde van de dag af te sluiten door bijvoorbeeld een wandeling te maken, te trainen of een wekker te zetten.

Denk aan je lichaamshouding

Het is belangrijk dat je home office zo ingericht is dat je daar goed kunt werken. Als je dit niet hebt, dan zul je al gauw merken dat je je hoofd snel kantelt om naar het scherm te kijken, wat weer kan leiden tot rugklachten, vermoeide ogen en andere kwaaltjes.

Hoe je je houding kunt verbeteren? Door het aanschaffen van een goede stoel, een bureau en een ergonomische muis. Mocht dit buiten je budget vallen, zet dan je scherm wat hoger door je laptop bijvoorbeeld op een stapel boeken te leggen. Of gebruik je aanrechtblad en ga staan.

Neem genoeg pauzes

Om werkstress en je videogesprekken wat draaglijker te maken: las pauzes in. Je gebruikelijke routine kan zijn verdwenen sinds je thuiswerkt, maar pauzes zijn écht belangrijk. Plan deze dan ook in en gun jezelf even een break. Je hebt misschien het gevoel (nu je nergens heen kunt) dat je constant online moet zijn, videogesprekken achterelkaar moet voeren en direct op e-mails moet antwoorden. Maar dat is op kantoor (vaak) ook niet zo. Neem dus een time-out, waar je ook bent.

Bron: Marie Claire, Elegance | Adobe Stock

Health
  • Serene young mature woman looking and reading on laptop online notification email. Pretty female people using computer at home relaxing sitting at the table alone. Modern indoor leisure activity web