Hoelang duurt het om een ijzertekort weer aan te vullen?

Uiteraard hangt dat van een aantal factoren af.

A careful female doctor holding the blood results of a female Asian patient.

Als je een dag niet genoeg ijzer binnenkrijgt is er nog niet zoveel aan de hand, maar wanneer je structureel te weinig hiervan binnenkrijgt via je voeding, kun je een ijzertekort oplopen. En helaas, zo'n tekort kun je niet in een weekje weer aanvullen.

Verschil ijzertekort en bloedarmoede

IJzertekort en bloedarmoede worden vaak in een adem genoemd, maar de twee zijn niet precies hetzelfde. Een ijzertekort is namelijk een vorm van bloedarmoede.

Bloedarmoede kan de kop opsteken wanneer het lichaam niet genoeg gezonde bloedcellen heeft. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor je lichaam. Het zijn namelijk de rode bloedcellen die zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoeren. Als je bloedarmoede hebt, wordt dit niet naar behoren gedaan. In dat geval krijgen de organen niet genoeg zuurstof via het bloed.

In totaal zijn er zeven vormen van bloedarmoede, waaronder hemolytische anemie (in dat geval vernietigt je lichaam rode bloedcellen sneller dan dat ze worden aangemaakt), idiopathische aplastische anemie (je immuunsysteem valt de stamcellen in het beenmerg aan) en pernicieuze anemie (wanneer je maag vitamine B12 niet goed kan opnemen).

Symptomen van een ijzertekort

De meest voorkomende symptomen die op een ijzertekort kunnen wijzen zijn: vermoeidheid, duizeligheid, koude handen en voeten en een huid die bleker is dan normaal. Deze symptomen ervaar je vaak alleen bij een al erg serieus ijzertekort. Mensen met een mild(er) ijzertekort zullen het soms niet eens merken. In dat geval kan alleen een bloedtest bij de dokter het uitwijzen.

Duur van herstel

Het duurt gemiddeld drie tot zes maanden om een ijzertekort voldoende aan te vullen. Al hangt de herstelltijd voornamelijk af van een aantal factoren: hoe laag de ijzerwaarden waren toen je begon met een herstelplan, hoe snel je achterhaalt waardoor je een ijzertekort hebt opgelopen en hoe snel je lichaam reageert op de behandeling.

Een behandeling voor ijzertekort is in de meeste gevallen gelukkig vrij makkelijk op te volgen. Negeer symptomen dus ook niet te lang, maar contact je huisarts tijdig. Je huisarts zal dan bloed afnemen en dat onderzoeken. Als hier een ijzertekort of bloedarmoede uit naar voren komt, kun je hiervoor ijzersupplementen voorgeschreven krijgen of een infuus met ijzer. In bepaalde gevallen is een bloedtransfusie nodig, maar dit gebeurt alleen wanneer iemand een heel heftig ijzertekort heeft.

Ook kan een arts aanraden om ijzerrijke voedingsmiddelen op te nemen in je dieet. Denk hiervoor aan lever, kip, bonen, rundvlees, garnalen, sardientjes en boerenkool.

Bron: Health Match | Beeld: Adobe Stock