Om deze redenen moet je na het sporten direct douchen

Good to know.

Close up of woman back with flexing her muscles in sweat on skin after workout

Je hebt jezelf even flink in het zweet gewerkt in de sportschool en onderweg naar huis verlang je dan ook naar een lange, warme douchesessie. Eenmaal thuis aangekomen duurt het vaak toch nog iets langer voordat je uiteindelijk onder de douche stapt, terwijl jij nog steeds in je plakkerige sportkleding rondloopt. En dat blijkt dus viezer dan verwacht.

Redenen

In eerste instantie zou je denken dat het niet zoveel kwaad kan, maar volgens een dermatoloog is dit wel zeker het geval. In plaats van dat je nog even snel een maaltijd naar binnen werkt of even de laatste aflevering van je favoriete serie afkijkt, kan je maar beter gelijk een douchebeurt nemen. Het niet gelijk wassen na het sporten kan namelijk een aantal gevolgen hebben die je liever voorkomt.

1. Bacteriën verspreiden zich snel over je lichaam

Iehk! De sportschool is met al die zwetende mensen niet de meest hygiënische plek, waardoor je door je toch al vieze kleding snel een infectie op kan lopen. Het is dus raadzaam om gelijk die natte en warme sportkleding uit te trekken, aangezien de bacteriën zich binnen no time over je lichaam kunnen verspreiden. Niet erg fris dus.

2. Het is een broedruimte voor acne

Wanneer je last hebt van acne, gaat vieze sportkleding zeker niet bevorderlijk voor je zijn. De huidaandoening wordt namelijk veroorzaakt wanneer poriën verstopt raken door dode huidcellen, talg en ander soort vuil. Ondanks dat zweten je poriën schoon maken, trekt het ook vuil en stof aan. Wanneer je huid lekker nat is, blijven deze stofjes sneller op je huid plakken dan normaal. En ja hoor, there they are: de puistjes.

3. Een ooginfectie is niet ondenkbaar

Doordat je niet gelijk je gezicht en lijf gaat reinigen naar een flinke zweetsessie in de sportschool, kan het maar zo dat je zweet uiteindelijk op plekken als in je ogen komt. Wanneer jij bijvoorbeeld net die laag zweet van je voorhoofd veegt en daarna even in je ogen wrijft, is een ooginfectie sneller het resultaat dan dat je misschien zou denken.

4. Je schoenen worden er niet beter op

Na een sportsessie voelt je lichaam op een gegeven moment misschien afgekoeld, in je schoenen is het een grote broedruimte waar het allesbehalve koud is. De ideale plek voor bacteriën en schimmel, wat naast dat het uiteindelijk niet zo lekker gaat ruiken, ook nog meer vervelende gevolgen kan hebben.

Bron: Libelle, Happy in Shape archief | Beeld: Adobe Stock