Wait, what?! Verkoudheid kun je voorkomen met rode wijn

Daar zeggen wij geen nee tegen..

Group of young adult best friends having fun toasting a red wine glasses at rooftop reunion or birthday party, drinking alcohol. Happy people enjoying on a social gathering celebrating together

Verkoudheid is een veelvoorkomend kwaaltje in ons land, die we natuurlijk het liefst proberen te ontlopen. En wat blijkt? Je zou een glas rode wijn kunnen drinken om een verkoudheid te voorkomen. Heh?

Rode wijn en verkoudheid

Een fluweelzachte, goede rode wijn is onmisbaar in de herfst en in de winter. De geur en het gevoel van die eerste slok geven je meteen een warm gevoel – en dat is natuurlijk sowieso welkom als de temperaturen straks weer gaan zakken. Maar de drank is niet alleen goed om je een warm gevoel te geven, het helpt ook nog eens tegen een verkoudheid. We hebben het dan wel specifiek over rode wijn.

60 procent afname

Uit onderzoek aan Harvard blijkt namelijk dat mensen die elke dag twee glazen rode wijn drinken, minder vaak verkouden zijn dan mensen die bijvoorbeeld bier drinken. Wetenschappers van de universiteit ontdekten dat door regelmatig een glaasje rode wijn te drinken het risico op een verkoudheid met 60 procent (!) afneemt.

Wijn bewaren

Wij schenken ons meteen een glaasje (of twee) rode wijn in! Mocht je zelf ook een fles openen, dan is het goed om te weten hoe lang je de wijn precies kunt bewaren – als je de fles niet in een keer helemaal leegdrinkt. Er zit namelijk verschil in rode en witte wijn. "Zodra je een fles opentrekt komt er zuurstof bij de wijn, met als gevolg dat de wijn oxideert. Dit heeft invloed op de wijn zelf, alhoewel dat bij de ene wijn sneller gaat dan bij de andere", legt vinoloog Evelijn van Vindict uit. Voor een lichte rode wijn geldt twee dagen, voor een stevige rode wijn drie à vier dagen. Benieuwd hoe het zit met witte wijn, bubbels en zoete wijn? Je leest 't hier.

Bron: Favorflav, Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Health
  • Group of young adult best friends having fun toasting a red wine glasses at rooftop reunion or birthday party, drinking alcohol. Happy people enjoying on a social gathering celebrating together. High quality photo