Moet je vaat nou wel of niet eerst afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet?

Aha!

Smiling young white woman putting dishes in the dishwasher at home

Voordat je je vieze bord in de vaatwasser zet spoel je meestal eerst nog even de etensresten ervan af onder de kraan. Toch? Nou, blijkbaar hoef je dit dus helemaal niet te doen! Wij vertellen je waarom.

Afspoelen

Hoewel de vaat afspoelen onder de kraan een vaste prik is geworden bij velen, kun je dit beter niet doen. Oké, het klinkt misschien een beetje gek, maar volgens Radar moet de vaat juist heel erg vuil zijn voordat je het in de vaatwasser zet. De reden hiervoor is omdat het vaatwasblokje ervoor zorgt dat de enzymen die erin zitten zich vastklampen aan de etensresten die nog op je bord zitten geplakt. Als je dus een afgespoeld bord hebt, kunnen die stoffen zich minder goed vastkleven, waardoor het niet goed zijn werk kan doen. Aha!

Goed voor je portemonnee

Toch is het bovenstaande niet de enige reden om je bord niet af te spoelen. Je bespaart er namelijk ook water mee! Zie het zo: je gebruikt eigenlijk twee keer water als je je vuile vaat schoon wil hebben. Een keer als je afspoelt en een keer als je de vaatwasser aanzet. Dat is dus totaal niet nodig! Sla het afspoelen gewoon lekker over. Scheelt in je portemonnee én maakt je vaat juist schoner. O ja, zorg er ook voor dat je vaatwasser vol staat. Een vaatwasser kan namelijk niet zien hoeveel erin staat en gebruikt dus net zoveel water bij vijf borden als bij een volle vaatwasser.

Bron: Tips en Weetjes, Margriet | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Smiling young white woman putting dishes in the dishwasher at home