Begin jij de dag ook standaard met een kop koffie, en schenk je dan meteen een tweede in? Snappen we. Voor veel mensen zijn die twee koppen koffie in de ochtend een vast ritueel en een welkome energie-boost. Toch blijkt dit niet zo'n goed idee te zijn.
Wakker worden
Veel mensen denken dat ze koffie 'nodig hebben' om wakker te worden. Maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Het is heel normaal dat je niet meteen klaarwakker bent en energie voor tien hebt zodra de wekker gaat. Geef je lichaam daarom even de tijd om wakker te worden, voordat je er cafeïne in gooit. Je lijf is een stuk dankbaarder voor twee glazen water in de ochtend, dan twee koppen koffie of een dubbele espresso.
Cortisolgehalte laten dalen
Maar waarom kan je de dag eigenlijk niet beginnen met een kop koffie, of twee? Dat heeft te maken met je cortisolgehalte. Het beste is namelijk om je cortisolgehalte eerst te laten dalen, voordat je een bakkie pleur inschenkt. Cortisol is het hormoon dat je interne klok regelt. Tot een uur nadat je ontwaakt bent, is dit het hoogst. Drink je een kop koffie wanneer je cortisolgehalte op z'n hoogst is? Dan zorgt het hormoon ervoor dat de cafeïne niet meer het gewenste effect heeft. Je lichaam kan daardoor een tolerantie voor koffie ontwikkelen. Daardoor zul je uiteindelijk nóg meer koffie moeten drinken, om het gevoel dat je wakker wordt te ervaren.
Beste tijdstip
Het moge duidelijk zijn: je dag beginnen met twee koppen koffie is geen goed idee. Maar wat is dan wel het beste tijdstip? Tussen half tien en half twaalf 's morgens – we gaan er hierbij voor het gemak even vanuit dat je tussen zeven en acht uur opstaat. En dat tweede bakkie pleur? Die kun je het beste zo'n anderhalf uur na de eerste inschenken. Niet direct na de eerste, want daar word je juist onrustig van.
Misschien is zo'n nieuw koffie-ritme even wennen aan het begin, maar na een tijdje zal je lichaam je dankbaar zijn. En wellicht heb je zelf minder koffie nodig, om hetzelfde effect te bereiken. Win-win!
Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock