Aha: om deze reden wordt je haar door de jaren heen steeds donkerder

Er is een logische verklaring voor.

Beautiful young woman with perfect hairstyle satisfied after dye

Was jij vroeger gezegend met een witblonde coupe maar is je haar inmiddels donkerblond of zelfs bruin? Dan heb ook jij door de jaren heen steeds donkerdere lokken gekregen. Dit is de reden waarom het haar van sommigen met de jaren donkerder kleurt.

Verschillende pigmenten aan het werk

Veel mensen denken dat je je hele leven aan één haarkleur vastzit als je nooit haarverf gebruikt. Dat is dus bij lang niet iedereen zo. Haarkleuren kunnen in de loop der jaren veranderen en dat komt door het stofje melanine. De term melanine is een verzamelnaam voor veel verschillende pigmenten. Die pigmenten bepalen de kleur van je haar, je huid en je ogen. De specifieke pigmenten die verantwoordelijk zijn voor je haarkleur, worden 'eumelanine' en 'pheomelanine' genoemd.

Speciale haarkleurpigmenten

Eumelanine is het pigment dat bepaalt hoe donker je haar is. Hoe meer eumelanine je lichaam aanmaakt, hoe donkerder je haar dus wordt. Het tweede pigment dat een rol speelt, is pheomelanine. Dat pigment bepaalt hoeveel warmte je haar uitstraalt. Iemand met rood haar maakt dus meer pheomelanine aan dan iemand met blond haar. Heb je zelf assig blond haar, dan maak je minder pheomelanine aan dan je vriendin die goudblond haar heeft.

Steeds een beetje donkerder haar

Je haarkleur wordt dus bepaald door pigmenten, maar hoe komt het dat de kleur gedurende je leven verandert? Er zijn verschillende genen die samen de aanmaak van melanine in je lichaam regelen. Als je jong bent, zijn nog niet al die genen geactiveerd. Sommigen worden pas actief als je wat ouder bent, dankzij hormonen die dan vrijkomen in je lichaam. De combinatie van genen zorgt er dan voor dat je meer eumelanine produceert, waardoor je haar donkerder wordt. Weten we dat ook weer!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock
Beauty en Fashion
  • Beautiful young woman with perfect hairstyle satisfied after dyeing hair and making highlights in hair salon.