Aha: dit is waarom chirurgen altijd blauw en groen dragen

Was dit je al eens opgevallen?

Closeup shot of young adult dedicated black female surgeon concentrated on performing operation standing under the surgical light with female colleague professionally dressed in operating gowns.

Of je nu regelmatig zelf in het ziekenhuis komt, of voor de zoveelste keer Grey's Anatomy aan het bingen bent: het is je vast wel eens opgevallen dat chirurgen bijna altijd blauw of groen gekleed gaan. En dat is dus géén toeval!

Ziekenhuis

Veel beroepen hebben zo hun eigen uniform. Van witte kokskledij tot legergroene camouflage of neon-oranje veiligheidshesjes: er wordt altijd goed nagedacht over dit soort zaken.

Een ziekenhuis is hier natuurlijk geen uitzondering op – we hebben het hier immers over een plek waar levens gered worden. En om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, moet er aan elk klein detail gedacht worden. Van snelle manieren om patiënten van en naar operatiekamers te vervoeren tot manieren om zo steriel mogelijk te werk te gaan of plekken waar nerveuze familieleden hun dierbaren kunnen opwachten. Ook de kleding van de aanwezige chirurgen en artsen valt hier natuurlijk onder.

Blauw en groen

Maar waarom dan specifiek blauw en groen? Deze twee kleuren staan in het kleurenspectrum recht tegenover de kleur rood, wat die kleur beter zichtbaar maakt. Wat is er ook alweer rood en volop aanwezig tijdens een operatie? Exactly: bloed. Hierdoor wordt alle aandacht naar het lichaam van de patiënt getrokken en dat is weer goed voor de concentratie van de hardwerkende chirurgen.

Ook worden groen en blauw door veel mensen als rustgevend en neutraal ervaren, wat weer goed is voor de gemoedstoestand van de patiënt. Je zult om deze reden niet alleen chirurgen in deze kleuren spotten, maar bijvoorbeeld ook je tandarts.

Verblindend

Je kunt je dan overigens afvragen waarom artsen niet gewoon een witte jas aantrekken. Geen betere kleur om mogelijke vlekken op te zien, right? Tot 1914 was dit ook het geval. Maar die witte jassen zijn over de jaren toch ingeruild voor de blauwe en groene exemplaren die we nu vaak zien.

De reden? In de operatiekamer branden altijd erg felle lampen om alles goed te kunnen zien en de witte jassen bleken de artsen in dit felle licht te verblinden. Dat is behoorlijk onhandig als je een operatie aan het uitvoeren bent, dus er moest naar een andere kleur kleding gezocht worden. Toen werd er voor groen en blauw gekozen.

The more you know!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Health
  • Beeld: Adobe Stock