Ben jij allergisch voor je kerstboom? Dit zijn de symptomen

Je kunt hooikoortsachtige klachten krijgen.

De decembermaand is begonnen en dat betekent dat veel mensen de kerstboom alweer hebben staan. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar niet voor iedereen. Voor sommigen kan de decembermaand behoorlijk vervelend uitpakken, want je kunt namelijk allergisch zijn voor je kerstboom.

Allergie

Sommige mensen zullen er spreekwoordelijk allergisch voor zijn. Al die glitters, naalden en lichtjes: waar de één er gigantisch van geniet, kan de ander er maar niks mee. Maar ook een létterlijke kerstboomallergie is mogelijk. Je hebt dan al snel hooikoorts-achtige klachten. Jeukende ogen, een snotterige neus, eindeloze niesbuien en je voelt je flink benauwd. Ontzettend naar, natuurlijk! Dat het zo op hooikoorts lijkt heeft een goede reden. Eén van de redenen van zo’n allergische reactie is namelijk gerelateerd aan hooikoorts.

Hooikoorts door kerstboom

Eenieder die last heeft van hooikoorts, kent de symptomen maar al te goed. En dan denk je dat je er klaar mee bent zodra de lente en zomer wat voorbij zijn, maar dan gooit een kerstboom roet in het eten. Het zit zo: hooikoortsklachten worden veroorzaakt door rondvliegend stuifmeel. In het voorjaar staan de kerstbomen natuurlijk ook nog in de buitenlucht. Zij vangen dan ook het stuifmeel van andere planten op. Zodra jij die kerstboom binnenhaalt, drogen de naalden uit en komt dat stuifmeel weer los. Zo heb je per ongeluk de hooikoorts mee naar binnen gebracht!

Schimmelende boom

Ook kun je allergisch zijn voor schimmels die van nature in een kerstboom ontstaan. Het klinkt heel vies, maar het is eigenlijk heel normaal. Onder alle pracht en praal, glitters en engeltjes waarmee je je boom hebt versierd, blijft een boom wel een ding uit de natuur. Die schimmels ontstaan vanzelf en kunnen voor veel klachten zorgen. Vooral als je astma, bronchitis of een schimmelallergie hebt, zul je hier last van hebben.

Huidproblemen

En ten slotte een heel bekend probleem. Veel mensen krijgen namelijk een nare huiduitslag van hun kerstboom. Al die naaldjes zijn sowieso al geen aanrader voor mooie zachte handen. Maar ook de hars kan voor nare allergische reacties zorgen. In de hars zit namelijk een bepaald stofje: ‘colofonium’. Dat zorgt ervoor dat de hars zo plakkerig is. Colofonium wordt daarom bijvoorbeeld ook gebruikt in pleisters, lijm, plakband en zelfs sommige soorten make-up. En ook hier kun je dus allergisch op reageren. Reageert je huid vaak slecht op pleisters of make-up? Probeer de boom dan zo min mogelijk aan te raken. Een stel stevige handschoenen bij het versieren kunnen ook geen kwaad!

Mocht je de allergie nou echt helemaal zat zijn, dan kun je natuurlijk ook gewoon voor een nepboom gaan!

Bron: Metro UK, Tips & Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws