Aha: dit is de meest voorkomende issue waar mensen mee dealen tijdens de feestdagen

Psychologen leggen uit.

Tijdens de feestdagen zitten we natuurlijk allemaal op een grote ‘kerstwolk’. Tenminste, de meesten van ons. Zo zijn er ook een aantal mensen die het juist tijdens de feestdagen wat moeilijker vinden. En precies daarom besloot Huffpost met een aantal therapeuten in gesprek te gaan over bepaalde onderwerpen die tijdens de feestdagen ieder jaar weer opduiken.

Angsten

Volgens psychotherapeut Sadaf Siddiqi heeft het hoge aantal bezoekjes aan de psycholoog tijdens de kerstdagen, te maken met de angst sommige mensen kunnen ervaren wanneer de feestdagen eraan komen. “Het is iets dat in veel van mijn sessies naar voren komt”, aldus Siddiqi. Maar wat zijn die angsten dan precies? En waar komt dit door? Wij leggen je een aantal dingen voor waar mensen mee worstelen in de laatste maanden van het jaar.

Grenzen stellen

We weten allemaal dat de feestdagen een van de meest drukke periodes in het hele jaar zijn. Het is dan ook erg belangrijk om grenzen te stellen tijdens deze dagen. Denk bijvoorbeeld aan een prijslimiet instellen voor cadeaus of zeg nee tegen bepaalde gelegenheden. Echter, zijn die grenzen bepalen best lastig voor sommige mensen, zo legt Saddiqi uit. Zij vertelt dat veel van haar cliënten rond het einde van het jaar bij haar langskomen met de vraag hoe zij hun persoonlijke grenzen kunnen bepalen én om deze te handhaven tijdens de feestdagen.

“Wat ik bedoel met persoonlijke grenzen, is gewoon je eigen behoeften en grenzen kennen. Zoals weten wat ze zijn, weten wat je wilt tolereren, weten wat je nodig hebt om je goed te voelen, en weten waardoor je je niet goed voelt.”

Conflicten

Het is dus helemaal niet raar om eens nee te zeggen op bepaalde dingen, zo weet psychotherapeute Meredith Van Ness te vertellen. Ook psychologe, Justine Grosso stelt dat veel mensen worstelen met de verwachtingen van buitenaf, terwijl ze zelf te maken hebben met interne verwachtingen die ze voor zichzelf stellen. “Of het nu gaat om vrolijke beelden die in de media en advertenties worden afgebeeld, of de onuitgesproken regels van een familiedynamiek en tradities. Mensen ervaren innerlijke conflicten over hoe ze trouw kunnen blijven aan hun eigen behoeften, terwijl ze de wensen en verwachtingen van anderen in evenwicht proberen te houden”, aldus Grosso.

Zo ga jij relaxed het nieuwe jaar in

Maar hoe kun je dan zo relaxed mogelijk aan het nieuwe jaar beginnen? Saddiqi legt uit dat ze aan het einde van het jaar veel met haar cliënten werkt aan het gevoel die zij willen hebben als de feestdagen weer voorbij zijn. “Ik raad je aan om dagelijks een korte check-in met jezelf te doen. Zo controleer je hoe je het op dat moment doet, waardoor je het probleem voor kunt zijn voordat het uit de hand loopt.”

“Dit kan gewoon een check-in van vijf minuten zijn waarbij je jezelf vraagt: ‘Hoe voel ik me op dit moment?’ en ‘Wat moet ik doen om me vandaag goed te voelen?’ Dit is een manier om wat selfcare in je vakantie te stoppen, zodat je ervoor zorgt dat jij je focust op je goede voornemens.”

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws