Huh: 's Ochtends je gordijnen openen heeft effect op je gewicht

Good morning!

Woman stretching in bed after wake up, back view, entering a day happy and relaxed after good night sleep.

Als je de gordijnen dicht laat nadat je wekker af is gegaan, zou je volgens een onderzoek uit PLOS One flink kunnen aankomen in gewicht. Maar hoe zit dat eigenlijk?

BMI

Sommige mensen openen direct de gordijnen na het ontwaken, anderen laten ze de hele dag dicht. Weer anderen openen ze wel, maar pas ergens halverwege de ochtend als ze al aangekleed en klaargemaakt zijn. Het is aan te raden om het direct te doen, zodra je wakker wordt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die vroeg in de ochtend worden blootgesteld aan zonlicht, een lager BMI hebben dan mensen waarbij het donker blijft in de slaapkamer. Ongeacht hoeveel ze eten.

Daglicht

Volgens de onderzoekers is 20 tot 30 minuten daglicht in de ochtend genoeg om een positief effect te hebben op je BMI, ook wanneer het bewolkt is. Dit komt doordat je lichaam de biologische klok activeert zodra het in aanraking komt met daglicht. En daar valt ook de stofwisseling onder.

Is het bij jou dusdanig slecht weer dat er geen enkele zonnestraal je huis in valt? Of winter, waardoor het pas laat licht wordt? Dan zou je voor hetzelfde effect ook een lamp in huis kunnen zetten die natuurlijk zonlicht nabootst.

Bron: Grazia | Beeld: Adobe Stock