12 Mogelijke medische oorzaken waarom je het altijd koud hebt

Koukleumen, opgelet!

Sick woman feel cold at home covered with blanket

Zit jij standaard met sloffen en een dekentje op de bank? Ben jij die persoon die in de zomer met lange mouwen loopt? Je staat waarschijnlijk bekend als een koukleum, maar het kan ook een medische oorzaak hebben.

1. Je hebt een laag ijzergehalte

Een ijzertekort kan verklaren waarom je continu zo loopt te bibberen. Rode bloedcellen hebben namelijk ijzer nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren en een laag ijzergehalte kan je bloedcirculatie verstoren.

2. Je hebt een tekort aan vitamine B12

”In veel gevallen denken mensen dat ze een tekort hebben aan ijzer, terwijl ze eigenlijk onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgen”, zo zegt voedingscoach Andrea Moss tegen Readers Digest. Een laag vitamine B12-gehalte kan ervoor zorgen dat je het koud krijgt, een verdoofd gevoel krijgt en weinig energie hebt. Vitamine B12 vind je voornamelijk in zuivelproducten als eieren, kaas en yoghurt.

3. Je hebt een schildklieraandoening

Bij een schildklieraandoening werkt je metabolisme niet optimaal, waardoor je het de hele tijd koud kunt hebben. Wanneer je daarnaast ook last hebt van symptomen als haaruitval en constipatie, is het verstandig om je bloed te laten testen bij de huisarts.

4. Je hebt ondergewicht of bent op dieet

Wanneer je gewicht aan de lage kant is, kan dit een mogelijke verklaring zijn waarom je het altijd koud hebt. Vet werkt als natuurlijke isolatie, dus wanneer je er minder van hebt, kan je lichaam zich moeilijker warm houden. Ook als je op dieet bent en minder calorieën eet, vertraagt dat je metabolisme en krijgt je lichaam niet genoeg energie om zich warm te houden. Wil je wat aankomen? Dan kun je het beste extra producten eten met goede vetten, zoals pindakaas, volle Griekse yoghurt of gedroogd fruit.

5. Je krijgt te weinig slaap

Niet genoeg slapen heeft een negatieve invloed op je lichaam. Het kan er onder andere voor zorgen dat je het koud krijgt. Een chronisch slaaptekort kan je metabolisme namelijk vertragen, waardoor je je de hele dag rillerig voelt. ”Tevens fluctueert je lichaamstemperatuur ‘s nachts en je lichaam raakt gewend aan die cyclus”, aldus Moss. ”Wanneer je langer opblijft dan normaal, gaat je lichaamstemperatuur omlaag op het moment dat je normaal gesproken zou slapen.”

6. Dehydratatie

Dagelijks genoeg water drinken is ontzettend belangrijk. Krijg je niet voldoende vocht binnen, dan verstoort dit je bloedcirculatie. Water -hoe koud ook- zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer je gedehydrateerd bent, is je lichaamstemperatuur dus een stuk lager, waardoor je het koud krijgt. Drink jezelf warm door elke dag minstens anderhalf tot twee liter vocht tot je te nemen.

7. Je ondervindt mogelijk complicaties bij diabetes

Diabetes kan perifere neuropathie veroorzaken, een aandoening die de zenuwen in het lichaam aantast. Hierdoor kun je kou, hitte of pijn ervaren, terwijl dat er eigenlijk niet is. Hoewel je misschien denkt dat je het koud hebt, sturen je hersenen in werkelijkheid een verkeerd signaal aan je handen en voeten. Hierdoor ervaar je mogelijk kou.

8. Je eet niet genoeg vetten

Er is een reden waarom we in de winter zin hebben in warm en vet eten. Vetten helpen ons verzadigd te blijven en ze houden het lichaam warm. Wanneer je een vetarm dieet volgt en je voedingsmiddelen als avocado, noten en vette vis uit je voedingspatroon schrapt, kun je het daardoor dus kouder krijger.

9. Je lijdt aan het fenomeen van Raynaud

Bij mensen met het fenomeen van Raynaud is er sprake van een verminderde bloedtoevoer naar de vingers, tenen en het gezicht. Door verstoring van de bloedcirculatie kunnen deze lichaamsdelen kouder aanvoelen.

10. Je hebt een slechte bloedsomloop

Wanneer je het altijd koud hebt, maar je geen medische aandoening kunt vinden die dit verklaart, kan het ook zijn dat je bloedsomloop simpelweg niet optimaal is. Om je bloedsomloop te stimuleren, is het verstandig om veel te bewegen. Ook acupunctuur kan helpen om het gevoel in je handen en voeten weer terug te krijgen.

11. Je hebt te weinig spieren

Spiermassa produceert hitte, waardoor je lichaam warm blijft. Door actief te blijven en veel te bewegen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de juiste temperatuur behoudt.

12. Je bent een vrouw

Hoe oneerlijk ook: vrouwen hebben het over het algemeen vaker koud dan mannen. Ook al hebben vrouwen een iets hogere lichaamstemperatuur (een halve graad), hun handen zijn bijna drie graden kouder dan die van mannen. ”Dit kan de reden zijn dat vrouwen vaker ervaren dat ze het koud hebben”, zegt medisch specialist Margarita Rohr.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock