Met deze 5 dagelijkse activiteiten train je onbewust ook je buikspieren

Alle beetjes helpen!

Is het buikspierkwartier in de sportschool niet je favoriete onderdeel? Sla hem gerust een keertje over, want met deze vijf alledaagse activiteiten train je je buikspieren ook. En alle beetje helpen!

Sterke core

Of je het nou doorhebt of niet, je gebruikt je core (het systeem van spieren dat helpt bij het stabiliseren van de romp van het lichaam, inclusief je buikspieren) eigenlijk altijd. “Een sterke core levert een belangrijke bijdrage aan bijna elke beweging die je lichaam maakt”, legt Pilates-trainer Amanda Freeman uit aan Well+Good. Of je nou je armen, je benen of beide beweegt, je core speelt een belangrijke rol. Is je core zwak? Dan loop je risico’s op blessures. Dit kan al bij de meest alledaagse bewegingen gebeuren, zoals bukken om iets te pakken of je wasgoed de trap op te slepen.

Gelukkig zijn er tal van manieren om je core en je buikspieren te versterken. Daarvoor kun je verschillende oefeningen doen, maar je traint ze ook met deze vijf alledaagse activiteiten.

1. Stofzuigen en afstoffen

Waarschijnlijk voel je je buikspieren niet bepaald branden als je aan het stofzuigen of schoonmaken bent, maar je gebruikt ze wel degelijk. Volgens Freeman train je hiermee je voorste buikspieren, je schuine buikspieren en de spieren tussen je schouderbladen. Ze wijst erop dat een goede houding hierbij heel belangrijk is. “Houd je core aangespannen en houd je rug recht wanneer je voorover buigt om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen”, legt ze uit.

2. De boodschappen tillen

Tassen vol boodschappen? Daar wil je natuurlijk niet twee keer voor lopen van de auto naar huis. Nee, dat doe je gewoon in één keer. Dat je hier je armen mee traint, merk je vast wel aan de verzuring die vlak voor de voordeur optreedt. Maar ook je buikspieren en je core spelen een belangrijke rol bij deze beweging. Deze zorgen er namelijk voor dat je bovenlichaam stabiel blijft en dat er geen blessures optreden. Voor een optimale en veilige ‘workout’ is het belangrijk dat je het gewicht van de boodschappentassen gelijkmatig over beide armen verdeelt. Span je buikspieren aan terwijl je van de auto naar de voordeur loopt. Hallo, sixpack!

3. Tuinieren

We ontdekten laatst al dat je met een uurtje tuinieren flink wat calorieën verbrandt. Tuinieren is een goede workout om je hele lichaam te trainen, zegt Freeman. “Afhankelijk van je tuinierroutine, kun je je armen, schouders, buikspieren, rug en benen trainen. Met name harken activeert alle spiergroepen. Maar zelfs minder intensieve activiteiten als planten en wieden activeren je core en spieren in je bovenlichaam”, legt ze uit. De trainer waarschuwt dat een juiste vorm heel belangrijk is bij tuinieren. Ze raadt aan om je rug recht te houden, je buikspieren aan te spannen en je onderlichaam te gebruiken om op en neer te bewegen.

4. Traplopen

“Traplopen is een enorm goede oefening voor je bilspieren, kuiten en bovenbenen”, vertelt Freeman. Maar ook je buikspieren spelen een belangrijke rol bij traplopen – span ze dus goed aan om ze te activeren. Daarnaast is traplopen natuurlijk ontzettend goed voor je conditie. Sla die lift of roltrap dus over en pak eens wat vaker de trap.

5. Opstaan en gaan zitten

Het is een groot probleem: veel mensen zitten veel te veel en staan en lopen te weinig. Het wordt ook wel ‘het nieuwe roken’ genoemd. Langdurig zitten kan zorgen voor veranderingen in onder andere de insulineniveaus, insulinegevoeligheid en plasmavetten in het bloed. Hierdoor loop je meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is dus ontzettend belangrijk om wat vaker van je bureaustoel of bank op te staan en even te gaan lopen – al is het maar naar de wc of de koelkast. Dat opstaan en weer gaan zitten is ook nog eens heel goed voor je buikspieren, core, bovenbenen, bilspieren én kuiten. Let er wel op dat je niet zomaar gaat opstaan en gaat zitten, maar dat je je core deze beweging laat leiden. Zo zorg je voor een goede houding én train je je buikspieren. Win-win!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock