Bereken 't zelf: zoveel liter water heeft jouw lichaam per dag nodig

Twee liter per dag? Niet altijd.

smiling girl holding drinking water from glass in the morning

Je hoort het vast al je hele leven: je moet twee liter water per dag drinken. Maar is dat wel echt zo? Niet helemaal. Het ligt er namelijk ook aan hoe groot je bent en hoeveel je weegt. Gelukkig kun je er met een simpele berekening achterkomen hoeveel jij moet drinken.

Meer dan twee liter

Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Maar omdat lichamen en behoeftes ontzettend van elkaar verschillen, is niet iedereen het ermee eens. Zo raadt Mayo Clinic, een Amerikaans Academisch Medisch Centrum, aan dat vrouwen 2,2 liter water per dag moeten drinken. Daarnaast raadt dit centrum aan dat mannen zo’n 3 (!) liter water per dag drinken. Mayo Clinic roept dit echter niet zomaar, het medische centrum heeft een heuse berekening voor deze aantallen gebruikt.

Bereken het aantal glazen water

De experts legen uit dat ieder lichaam anders is. Een klein en lichter persoon zou daarom veel minder water moeten drinken dan een groter en zwaarder persoon. Hierom delen zij het gewicht van een persoon door dertig, het antwoord vertelt je hoeveel liter water jij op een dag zou moeten drinken. Weeg jij 70 kilo? Dan zou jij volgens de formule 2,3 liter water op een dag moeten drinken – oftewel: dit zijn ongeveer 8 á 9 flinke glazen. Ondanks dat deze formule logisch klinkt, is het wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo kunnen de hoeveelheid beweging en de weersomstandigheden van invloed zijn.

Vaste momenten

Ben jij van plan wat meer water te drinken, maar zit dit nog niet in je systeem? Dan kan het knap lastig zijn om aan die grote hoeveelheid glazen per dag te komen. Probeer op vaste momenten een glas water te drinken. Bijvoorbeeld na het opstaan, voor de lunch, elke keer voor het tandenpoetsen of na elk kopje koffie. Succes!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock