9 Tekenen dat je (onbewust) de ziekte van pfeiffer hebt

Het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen.

Young tired woman in eyeglasses sleeping on desk with laptop at

De ziekte van pfeiffer, het klinkt als iets dat alleen tieners kunnen krijgen. Maar niets is minder waar. Het is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Iedereen kan het natuurlijk oplopen, maar vaak krijg je het voor je twintigste. Het lastige is dat het vaak onopgemerkt blijft. Wij sommen de belangrijkste signalen op, zodat je de symptomen snel kunt herkennen.

1. Keelontsteking of een opgezwollen keel

Wanneer je een pijnlijke keel hebt en je keelamandelen of lymfeklieren opgezwollen zijn, kunnen deze symptomen wijzen op de ziekte van pfeiffer. Vermoed je dat je het virus hebt opgelopen? Vraag je huisarts dan om een bloedonderzoek, daaruit kan hij of zij opmaken of je inderdaad pfeiffer hebt of niet.

2. Huiduitslag

Eén van de eerste signalen van pfeiffer is het ontstaan van een huiduitslag nadat je antibiotica hebt geslikt om je keelontsteking te behandelen. ”Een huisarts schrijft amoxicilline of ampicilline voor als hij of zij vermoedt dat iemand een keelontsteking heeft opgelopen”, vertelt dokter en medisch specialist Robert Danoff aan Reader’s Digest. ”Dit is nog voordat hij of zij de ziekte van pfeiffer bij de patiënt heeft vastgesteld.”

3. Iemand die je hebt gezoend is ziek

Pfeiffer wordt niet voor niets de ‘kusziekte’ genoemd, het is namelijk heel makkelijk over te dragen aan een ander. Het virus verspreidt zich voornamelijk via speeksel, maar ook via bloed of sperma. Je kunt het ook oplopen als je uit een glas hebt gedronken van iemand die is besmet. Wanneer jij en iemand met wie je gezoend hebt dezelfde grieperige symptomen vertonen, is dat een goede aanwijzing dat jullie besmet zijn met het virus.

4. Extreme vermoeidheid

Tieners staan erom bekend dat ze wel vaker moe zijn, maar als ze gedurende enkele weken extreme vermoeidheid ervaren, kan dit een teken zijn van pfeiffer. ”Iemand met pfeiffer geeft vaak aan wel veel te slapen, maar ondanks dat nog steeds erg moe te zijn en weinig energie te hebben”, aldus dokter Danoff.

5. Koorts

Wanneer je koorts hebt (temperatuur tussen de 38,5 en 40 °C) die langer aanhoudt dan normaal, kan dit een signaal zijn van pfeiffer. ”Dit is een belangrijke aanwijzing”, zo zegt dokter Danoff. ”Wanneer je koorts lang aanhoudt en je last hebt van opgezwollen klieren, is de kans heel groot dat je pfeiffer hebt. In zo’n geval is het verstandig om een arts te raadplegen en een bloedonderzoek te ondergaan.”

6. Moeite met ademen

Doordat je amandelen en (lymfe)klieren opzetten als je last hebt van pfeiffer, kan dit er ook voor zorgen dat je moeite krijgt met ademen. Gelukkig herstelt de meerderheid van pfeiffer-patiënten binnen twee weken en worden zij vrijwel altijd immuun voor het virus. Dit betekent ook dat je doorgaans maar eenmaal in je leven pfeiffer op kunt lopen.

7. Buikpijn

Pijn of een oncomfortabel gevoel in de buik kunnen erop wijzen dat je het virus hebt opgelopen dat pfeiffer veroorzaakt. ”Vermijd contactsporten zoveel mogelijk, deze kunnen de pijn namelijk verergeren”, adviseert medisch arts Adam Horbitt. Buikpijn is één van de meest voorkomende symptomen van pfeiffer.

8. Verminderde eetlust

Wanneer je een tijd lang geen trek hebt en jezelf er niet toe kunt zetten iets te eten, zou dat kunnen wijzen op pfeiffer. Een gezond dieet, bestaande uit veel fruit en groenten en kan helpen om sneller van het virus af te komen.

9. Hoofdpijn

Hoewel hoofdpijn bij pfeiffer-patiënten lang niet altijd voorkomt en het makkelijk aan iets anders dan de ziekte kan worden toegeschreven, kan het wel degelijk wijzen op pfeiffer. Dit signaal is echter wel moeilijker te herkennen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock