To the rescue: zo ga je een puistje binnen één nacht te lijf

Zo kom je er snel van af.

Upset young woman in white bathrobe examines pimples on her face. Portrait of girl removing pimples in the bathroom. Beauty and health of the problematic skin.

We hebben er allemaal wel eens last van en ze lijken vrijwel altijd op het verkeerde moment op te poppen: puistjes. Net voor een belangrijke presentatie, een leuke date of dat ene feest waar je al zolang naar uitkijkt. Geen paniek, want er bestaan een aantal ouderwetse huis-tuin-en-keuken-middeltjes waarmee je je pukkeltje binnen één nacht als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

Oneffenheden

Niets verdrietiger dan in de spiegel kijken en ontdekken dat er een enorme knoepert op je gezicht zit. Helemaal wanneer dit zich voordoet op een moment dat je er totaal niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ze snel de kop in te drukken. Enne, dat bedoelen we niet letterlijk, want er komt geen knijp- of drukwerk aan te pas!

Sterker nog, het is zelfs belangrijk om van je puistje af te blijven. Hoe verleidelijk het ook is om 'm uit te knijpen; doe het niet. Doe je dit wel? Dan duurt het langer voor je pukkeltje is genezen en kun je er een litteken aan overhouden. Kijk liever eens in je keukenkastje of je één van de volgende redmiddeltjes hebt staan.

Citroensap

Citroensap heeft een uitdrogende werking op de huid. En hoewel we dat normaal gesproken juist niet willen, is het wel een wondermiddel om snel puistjes mee te bestrijden. Doe er een beetje van op een wattenstaafje en dep dit vervolgens op het pukkeltje waar je je aan stoort. Wedden dat als je dit een nacht laat intrekken, het de volgende ochtend veel minder zichtbaar is?

Aspirine

Meng een fijngestampt aspirientje met wat water en smeer het met een wattenstaafje op het puistje dat je weg wil hebben. Let wel, het moet echt een aspirientje zijn en geen paracetamol. Dit werkt namelijk alleen koortsverlagend en pijnverlichtend, terwijl aspirine ook ontstekingsremmend is. En dat is precies wat jouw pukkeltje nodig heeft om zich niet verder te kunnen ontwikkelen!

Ijsklontje

Wellicht heb je kou weleens gebruikt om je wallen mee te bestrijden, maar wist je dat het ook erg goed helpt bij puistjes? Hou een ijsklontje, omwikkelt met een theedoek, tegen de puist aan. Je zult zien dat de zwelling en roodheid hierdoor aanzienlijk verminderen.

Honing

Bij het tegengaan van oneffenheden zoals pukkeltjes, kun je nóg een middel gebruiken dat je wellicht al in huis hebt, namelijk honing. Deze zoetmaker heeft een hydraterende werking en gaat ook bacteriën tegen, waardoor het plekje niet (verder) gaat ontsteken.

Zeezout

Zeezout zorgt ervoor dat bacteriën worden tegengegaan en dat puistjes worden uitgedroogd. Dit kan daarom ook een reden zijn waarom je in de zomer een rustigere huid hebt, wanneer je vaak in de zee zwemt. Let wel: meng het zeezout even aan met water, zodat je voorkomt dat je te agressief te werk gaat.

Bron: Man-Man | Beeld: Adobe Stock

Beauty en Fashion
  • Attractive upset young woman in white bathrobe examines pimples on her face. Problematic skin on the face, acne. Portrait of girl removing pimples in the bathroom. Beauty and health of the skin.