Zoveel minuten moet je dagelijks wandelen om het risico op hartziekten te verkleinen

Aha!

wandelen

Wandelen is ontzettend goed voor je. Je ondersteunt je mentale gezondheid ermee en het is ook nog eens goed voor je lichamelijke gezondheid. Wandelen heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, maar wist je dat het ook het risico op hartzieken kan verkleinen? En daarvoor hoef je heus geen kílometers af te leggen.

Kans op hartziekten verkleinen

Er is nogal een scala aan hartziekten en -aandoeningen. Van een beroerte tot hartfalen en van een hartinfarct tot hartritmestoornissen. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Hartziekten kunnen helaas iedereen overkomen – ook de gezondste personen. Maar je risico op een hartaandoening verklein je wel door voldoende te bewegen. Uit het raport Walking for your Health van Harvard Health blijkt dat je het risico op een hartziekte met wel 30 procent kunt verkleinen al je elke dag 21 minuten wandelt!

Naast een verkleinde kans op hartziekten, kun je met een wandeling van 21 minuten volgens het onderzoek ook "het risico op diabetes, kanker, een lage bloeddruk en een hoge cholesterol verkleinen".

Wandelen maar

Het fijne aan wandelen is dat het niets kost en dat het heerlijk is om in de buitenlucht te zijn. Bovendien is het ook een form van beweging die geschikt is voor alle leeftijden. "Iedereen kan de voordelen van wandelen ervaren", benadrukt Dr. Tamanna Singh in gesprek met HuffPost. Het is voor je gezondheid net zo waardevol als sprintjes trekken of een interval hardlooptraining. Bovendien is het volgens de dokter een makkelijk middel dat mensen met obesitas kunnen inzetten om hun gezondheidsdoelen te bereiken.

Wandelen is een fijne vorm van beweging, want de hele dag zitten is niet goed voor je. Je hebt vast weleens gehoord over de uitspraak: zitten is het nieuwe roken. Nu is het heus niet zó dramatisch, maar hoogleraar evolutionaire biologie aan Harvard, Dan Lieberman, benadrukt wel dat te veel zitten niet goed is. "Het is heus niet zo dat stoelen het nieuwe kwaad zijn en dat zitten heel slecht voor je is. Het is vooral zo dat te veel zitten slecht voor je is als je daarnaast niet sport."

Dus hup, bind de wandelschoenen onder de voeten en gaan! Wil je het leuker maken? Vraag een vriend, vriendin, buurman, buurvrouw of je partner mee. Wil niemand? Dan kun je altijd nog handsfree een vriendin opbellen en bijkletsen.

Fit
  • Huffpost
  • Adobe Stock