5 redenen waarom een bezoekje aan de sauna het beste idee ooit is

Trakteer jij jezelf regelmatig op een lekkere stoomsessie in de sauna? Dan hebben we goed nieuws voor je, want dat is ontzettend goed voor je gezondheid! Het kan helpen om het lichaam te zuiveren, te reinigen en te genezen van verschillende kwaaltjes.

sauna

Ontspanning

Allereerst is een bezoekje aan de sauna de ultieme vorm van ontspanning. Die warme lucht doet wonderen voor je spieren en laat alle stress van de dag wegsmelten. Terwijl je daar zit te zweten, komt je lichaam in een chillmodus. De warmte van de sauna stimuleert je hart meer bloed te pompen waardoor je lekker gaat zweten. Je hartslag verhoogd en bloedvaten verwijden. Het bevordert de aanmaak van endorfines, wat zorgt voor een kalmerend en ontspannend effect. Het helpt je om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.

Na het zweten in de sauna hoort natuurlijk een verfrissende afkoeling in het dompelbad. Een duik in het koude water kan je ook mentaal helpen. Het dwingt je om je ademhaling te beheersen en je gedachten te kalmeren, wat een soort meditatie-effect kan hebben. Na een paar minuten in het dompelbad voel je je vaak veel meer ontspannen en in balans.

Verbeterde bloedcirculatie

De hitte zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, waardoor je bloed sneller door je lichaam stroomt. Dit betekent dat je spieren meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen, wat fijn is na een zware workout. Bovendien helpt het ook nog eens je hart gezond te houden. Je voelt je vaak energieker en frisser na een saunasessie.

Net als bij de sauna stimuleert het dompelbad de bloedsomloop, maar dan op een andere manier. De lage temperaturen zorgen ervoor dat je bloedvaten zich weer samenknijpen en vervolgens uitzetten als je uit het water komt. Dit 'pomp-effect' zorgt ervoor dat je bloed beter door je lichaam stroomt. Dit is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je algehele gezondheid. Een goede bloedsomloop is essentieel voor het transport van voedingsstoffen en zuurstof door je lichaam.

Detox

Tijdens je bezoekje aan de sauna krijg je de kans om al die ongewenste stoffen, zoals zware metalen, uit je lichaam te zweten. Je huid wordt ook een stuk schoner en stralender. Dus als je last hebt van puistjes of andere huidproblemen, kan een sauna een echte game changer zijn.

Boost voor je immuunsysteem

Wist je dat de sauna je kan helpen om minder vaak ziek te worden? Wanneer je in de hitte zit, stijgt je lichaamstemperatuur en dat stimuleert je immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat je meer witte bloedcellen aanmaakt, die je helpen om infecties te bestrijden. Dit betekent dat je minder vaak met een verkoudheid of griep op de bank ligt. Daarnaast kan regelmatig gebruik van een dompelbad je immuunsysteem een boost geven. De schok van het koude water activeert je lichaam om meer witte bloedcellen aan te maken, wat helpt om infecties en ziektes te bestrijden.

Diepere nachtrust

Na een paar uurtjes zweten in de sauna voel je je vaak supermoe en ontspannen. Het helpt je lichaam om tot rust te komen, zodat je sneller in slaap valt en dieper slaapt. Een goede nachtrust is zo belangrijk, en met een beetje sauna-actie voor het slapengaan kun je die slaapkwaliteit echt een boost geven.

Lifestyle
  • Healthline
  • Adobe Stock