Van deze vier voedingsmiddelen kun je juist moe worden

Ook dat kopje koffie kan je een vermoeid gevoel geven.

Velen drinken elke ochtend trouw een kop koffie om even goed wakker te worden. Wist je echter dat koffie soms juist het tegenovergestelde effect kan hebben? Van deze voedingsmiddelen kun je juist moe worden:

Vermoeidheid door koffie

Koffie kan ervoor zorgen dat je minder energie hebt, zo stelt voedingsexpert Ashleigh Tosh, werkzaam bij Prepped Pots. Ja, koffie kan inderdaad zorgen voor een onmiddellijke energieboost, maar vaak is dit van korte duur. En juist omdat koffie dat effect maar eventjes heeft, hebben we het gevoel dat we snel weer een bakkie nodig hebben. Dit gevoel krijg je vaak nog sneller als je suiker in de koffie doet.

Het klinkt als slecht nieuws, maar het valt gelukkig mee. Tosh raadt aan om je koffie in ieder geval niet meer met suiker te drinken. Daarnaast kun je echt nog wel een bakkie voor jezelf inschenken. Het effect treedt namelijk alleen op als je te veel cafeïne drinkt, waardoor je lichaam er afhankelijk van wordt. Houd je dus aan de maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne per dag – 400 mg, ongeveer vijf kleine kopjes koffie – en er is niets aan de hand.

En naast een teveel aan cafeïne, kunnen de volgende voedingsmiddelen helaas ook voor een moe gevoel zorgen.

Noten

Noten zijn een verantwoorde snack en ze zijn heerlijk. Tosh waarschuwt alleen dat noten ook voor een vermoeid gevoel kunnen zorgen. Dit gebeurt echter net zoals bij koffie pas als je er te veel van eet. “Je krijgt dan een grote hoeveelheid vet binnen en hierdoor kun je je erg moe voelen”, legt ze uit op de website van Prepped Pots. “Houd je daarom aan de aanbevolen hoeveelheid van 30 gram per dag.”

Smoothies

Met een zelfgemaakte smoothie is niets mis, maar Tosh waarschuwt dat smoothies uit de winkel je erg moe kunnen maken. Dit komt omdat hier vaak suiker aan is toegevoegd. Ook zit er bijna geen proteïne in, wat je nodig hebt om alert te blijven. “Het is daarom beter om zelf een smoothie te maken (zonder suiker) en om hier proteïne aan toe te voegen, zoals een gezonde notenboter.”

Wit brood

Dat wit brood op de lijst staat, verbaast ons eigenlijk niet zo heel erg. Lange tijd is al bekend dat dit niet het gezondste brood is dat je kunt kiezen. Tosh legt uit dat wit brood (net zoals witte rijst en witte pasta) snelle koolhydraten bevat. Deze snelle koolhydraten zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel en daarna voor een flinke daling. Hier kun je erg moe van worden. De voedingsexpert raadt aan om te kiezen voor volkoren alternatieven. Die zorgen namelijk niet voor een grote schommeling in je bloedsuikerspiegel.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Her | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws