Zo blaas je jullie relatie nieuw leven in als jullie in een sleur zijn beland

Tijd voor een frisse wind!

relatie sleur

Niemand geeft het graag toe, maar in een sleur raken kan elk koppel overkomen. De interesse in elkaar lijkt verloren, en jullie connectie en de spark zijn nergens te bekennen. Het voelt misschien zelfs alsof jullie op elkaar zijn uitgekeken, wat voor de nodige twijfels zorgt. Gelukkig betekent dit niet dat de rek uit jullie relatie is; er zijn genoeg tips om jullie relatie weer nieuw leven in te blazen.

Sleur

Als jullie ruzie maken om kleine dingen, er oncomfortabele stiltes vallen en jullie gesprekken geen diepgang meer hebben, zijn jullie waarschijnlijk in een sleur beland. Op zulke momenten is het onvermijdelijk dat je je relatie gaat vergelijken met die van anderen, wat er alleen maar voor zorgt dat je op de negatieve dingen gaat focussen en meer ontevreden raakt. Als het gaat om dingen die spelen in jouw persoonlijke leven – en die van jullie samen – vertrouw je meer op andere mensen dan op je partner. In een gezonde relatie zou je lover de eerste persoon moeten zijn naar wie je toe gaat in zulke gevallen.

Als je merkt dat jullie relatie eentonig of voorspelbaar aanvoelt, kan dat ook een teken zijn dat je in een sleur zit. Natuurlijk duurt de fase waarin je elkaar door een roze bril bekijkt niet voor eeuwig, maar als alle enthousiasme en passie verdwenen zijn is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Oorzaak achterhalen

De eerste stap om uit de sleur te raken, is de oorzaak te achterhalen. Misschien ervaart een van jullie veel stress, wat kan leiden tot een overweldigd gevoel. Werk, kinderen of andere aandacht vragende zaken kunnen ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt, omdat het allemaal een beetje te veel wordt. Er kunnen ook diepere persoonlijke problemen spelen, zoals een burn-out of depressie, waarbij iemand hulp nodig heeft. Ineffectieve communicatie kan ook bijdragen aan de sleur, waardoor jullie alleen nog oppervlakkig met elkaar verbonden zijn.

Maar ook jullie gedrag als stel kan een sleur veroorzaken. Het zonder nadenken volgen van dezelfde routines kan leiden tot verveling en stagnatie in jullie connectie.

Aan het werk!

Open en eerlijke communicatie is cruciaal om jullie relatie te redden. Bespreek jullie gevoelens en zorgen met elkaar en werk samen om de spark terug te brengen in de relatie. Wat moet er veranderen, en wat hebben jullie van elkaar nodig?

Wat heb je het afgelopen jaar nieuw geleerd over je lover? Het kunnen beantwoorden van deze vraag is een indicator van een gezonde relatie, volgens expert Harville Hendrix. Dit begint met meer aandacht besteden aan wat je partner zegt (of juist niet zegt) en doet. Terwijl je deze vraag probeert te beantwoorden, denk ook na over waarom en wanneer je bent gestopt met echt aandacht hebben voor de ander.

Probeer spontaan dingen te ondernemen. Ook met een drukke agenda kun je tijd voor elkaar maken. Reserveer een weekend en besluit last-minute wat jullie willen doen: een nachtje in een mooi hotel of een wandeling in de natuur, zolang jullie maar samen iets buiten de dagelijkse routine doen. Onderneem samen nieuwe activiteiten, maak herinneringen en richt je op gezamenlijke groei. Heb aandacht voor elkaar, spreek waardering uit en interesseer je in de passies en hobby's van de ander. Je hoeft geen expert te worden in zijn favoriete sport of vaste klant te worden bij zijn favoriete restaurant, maar ga eens met hem mee en ontdek waarom hij deze dingen zo leuk vindt. Grote kans dat zijn enthousiasme jou ook blij maakt.

Tijd voor jezelf

Zoek echter ook buiten je relatie naar manieren om jezelf te herontdekken. Soms verlies je in de sleur van een relatie een stukje van je eigen identiteit, terwijl die juist belangrijk is om zowel jezelf als je relatie gezond te houden. Spendeer tijd met vrienden en familie, zodat je identiteit niet alleen wordt bepaald door je relatie met je partner. Mensen zijn sociale wezens, en sterke relaties verbeteren ons gevoel van eigenwaarde.

Neem ook tijd voor jezelf om op te laden. Elke relatie is tweerichtingsverkeer, wat betekent dat jullie beiden geven én ontvangen. Wat heb je nodig om op te laden? Geef jezelf de tijd om dit te doen, en belangrijker nog, doet je partner dat ook? In een gezonde relatie erkennen jullie elkaars behoefte aan persoonlijke tijd en moedigen jullie dat aan.

Een sleur is helaas nooit hélemaal te voorkomen, maar met open communicatie en het vooropstellen van elkaars beste belangen, hoeven ze geen gevaar te vormen voor jullie relatie en kunnen ze zelfs jullie band versterken. En werken jullie samen door zo'n lastige periode, worden jullie extra sterk en gegarandeerd opgewassen wanneer zich er weer een probleem de kop op steekt!

Lifestyle
  • Marriage.com
  • Adobe Stock