Verbrand je meer calorieën wanneer je traint in warm weer?

Hoewel het logisch lijkt dat je lichaam harder moet werken in warme omstandigheden, is het effect op je calorieverbranding niet zo eenvoudig. We leggen je uit hoe je lichaam reageert op sporten in de hitte en wat het betekent voor je calorieverbruik.

calorieën

Calorieën

Tijdens het sporten stijgt je lichaamstemperatuur, en om af te koelen begin je te zweten. Wanneer je in warmere temperaturen traint, moet je lichaam harder werken om zichzelf af te koelen, waardoor je meer zweet. Dit extra werk kan ertoe leiden dat je meer calorieën verbrandt. Toch is het niet zo eenvoudig. Hoewel je na een intensieve training in de hitte misschien merkt dat je gewicht verliest, komt dat voornamelijk door vochtverlies en niet door vetverbranding.

Gewenning

Ook good to know: je lichaam past zich na verloop van tijd aan de warme omstandigheden aan. In het begin verbrand je misschien meer calorieën tijdens een zomerse work-out, maar naarmate je lichaam gewend raakt aan de hitte, zal het efficiënter worden in het reguleren van de temperatuur. Hierdoor neemt de extra calorieverbranding af.

Sporten in het warme weer

Als je het een uitdaging vindt om in de zomer buiten te sporten vanwege de hitte, kan het helpen om jezelf geleidelijk bloot te stellen aan warme omstandigheden. Uiteindelijk zal je lichaam beter omgaan met de warmte, en zul je minder hinder ondervinden tijdens het sporten. Let wel altijd op dat het niet te heet is om buiten te sporten, want hoge temperaturen, vooral in combinatie met vochtige lucht, kunnen gevaarlijk zijn. Bij temperaturen boven de dertig graden is extra voorzichtigheid geboden.

Risico's

Sporten in de hitte is namelijk niet zonder risico's. Er ligt oververhitting op de loer, wat kan leiden tot intense dorst, overmatig zweten, duizeligheid, flauwvallen, misselijkheid en spierkrampen. Deze symptomen mag je nooit negeren, want dat zijn hele duidelijke tekenen dat je lichaam te warm is.

Vergeet niet dat je lichaam ook interne warmte genereert wanneer je actief bent, of je nu rent of zelfs je gazon maait. Wanneer het buiten heet is, verhoog je je warmtewinst nog verder door die inspanning. Hoe harder je rent of fietst, hoe meer warmte je genereert.

Fit
  • Vriendin, Archief
  • Adobe Stock