De grote schoonmaak, gouden tips

Voor een grote schoonmaak hoeft het echt geen voorjaar te zijn!

grote schoonmaak

Grote schoonmaak

Een goede, grondige deep clean kan in ieder jaargetijde, en hoeft ook niet in één dag klaar. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier om het huis schoon te maken en op te ruimen. Ongeacht je methode is het slim de grote schoonmaak efficiënt aan te pakken. Het kan namelijk vaak sneller dan je denkt.

Een schoon en opgeruimd huis is ook nog eens fijner wonen. Veel mensen worden, soms onbewust, gestrest van een rommelig, stoffig huis. Af en toe grondig de stofzuiger en poetslap erdoor is dus ook nog eens goed voor leefcomfort en wellbeing!

Voel jij het kriebelen en ben je toe aan de grote schoonmaak? Dan hebben we een paar gouden tips voor je!

Inventariseer de schoonmaakspullen

Als je een grote schoonmaak houdt, wil je het liefst in één keer door. Je wilt dus niet halverwege tot de conclusie komen dat je geen stofzakken meer hebt, de sponsjes op zijn of je door het reinigingsmiddel heen bent. Kijk dus eerst naar welke spullen je nodig hebt, wat je in huis hebt en wat je eventueel moet kopen. Pas als je alles in huis hebt, kun je starten met de schoonmaak.

Hoe wil je het aanpakken?

Na het inventariseren van de schoonmaakspullen is het tijd om het werk te inventariseren. Welke ruimtes wil je schoonmaken en wil je alles in één dag doen, of verspreiden over meerdere dagen? Wil je meerdere dagen over de grote schoonmaak doen, dan is het verstandig ruimte voor ruimte aan te pakken. Wil je alles op één dag doen, dan is het handig alle ruimtes in één keer schoon te maken. Dat doe je door alle taken af te lopen, dus eerst alles opruimen, dan alles stoffen, enzovoorts. Op die manier hoef je niet steeds van stofdoek naar stofzuiger en vervolgens dweil te grijpen, maar kun je steeds in één keer door.

Begin met opruimen

Ga je beginnen met een ruimte in huis, ruim dan eerst alles goed op. Om te beginnen komt er vaak meer stof vrij als je dingen oppakt. Bovendien is het slimmer om alles in één keer schoon te maken dan om alles op te pakken, schoon te maken en weer terug te zetten. Daarnaast is het een mooie stok achter de deur om eens goed op te ruimen en te kijken wat je wilt houden en wat wel naar de opslag op zolder kan, of zelfs weg kan. Kom je tijdens het opruimen veel tegen dat weg kan en is het nog goed te gebruiken? Breng het dan naar de kringloop! Op die manier maak je er andere mensen blij mee, en is het beter voor het milieu.

Gordijnen en ramen

Haal de stoffen raamdecoratie er af en klop het buiten uit, laat het goed luchten of doe het in de wasmachine als dit volgens het voorschrift kan. Raamdecoratie van kunststof of hout, zoals shutters en jaloezieën, maak je schoon met een vochtige doek. Gebruik geen schoonmaakmiddel, dit kan het materiaal beschadigen. Vergeet ook niet de gordijnen op de slaapkamer en de kindergordijnen op de kinderkamer.

Afstoffen en stofzuigen

Is het opruimen klaar, ga dan verder met afstoffen. Werk van boven naar beneden, omdat er tijdens het afstoffen stof naar beneden kan komen. Afstoffen doe je het beste met een droge microvezeldoek. Ben je klaar met stoffen, dan is het tijd voor de stofzuiger.

Poets alle vlekken weg en dweil

Heb je oppervlakken met vetvlekken of vingerafdrukken, zoals ramen en deuren? Gebruik dan een vochtige doek. Echt schoonmaakmiddel heb je pas nodig bij hardnekkige vlekken. Ook de vloer kun je prima dweilen met gewoon water.

Lekker luchten

Is alles klaar, zet dan de ramen en deuren even tegen elkaar open. Op die manier komt er lekker veel frisse lucht binnen, en kan eventueel vocht van bijvoorbeeld het dweilen het huis uit.

Lifestyle
  • Adobe Stock