Schoonmaken is een sport: zoveel calorieën verbrand je

Had je eigenlijk naar de gym willen gaan, maar roept je huis om een schoonmaakbeurt? Geen probleem! Schoonmaken is een echte workout. Je bent flink in beweging en verbrandt daarbij behoorlijk wat calorieën.

schoonmaken

Calorieën verbranden

Je loopt je huis talloze keren door, maakt herhaalde bewegingen en zet af en toe aardig wat kracht in. Als je echt lekker doorwerkt, gaat je hartslag ook omhoog. Het mag dan misschien geen topsport heten, maar schoonmaken kun je zeker als een workout beschouwen. Bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen, wanneer je je armen, billen en benen flink aan het werk zet: je kunt zo wel 150-200 calorieën per uur verbranden!

Keuken

Er komen flink wat verschillende taken kijken bij het schoonmaken van je keuken. Van afwassen en kastjes schoonmaken tot dweilen; er is werk aan de winkel. Je kunt wel tussen 150 en 250 calorieën verbranden als je in de keuken aan de slag gaat, afhankelijk van de taken en de intensiteit waarmee je ze uitvoert. Hopelijk is je vaat niet zo groot dat het zo lang duurt, maar met afwassen alleen kun je al 100-150 calorieën per uur verbranden. Kasten en oppervlakken schoonmaken verbrandt ongeveer 150-200 calorieën per uur. Met het dweilen van de vloer verband je zo'n 200-300 calorieën per uur.

Badkamer

De badkamer schoonmaken vergt flink wat van je spierkracht vanwege het schrobben van de tegels. Ook moet je flink boven je macht werken om ook de bovenste tegels schoon te maken; lekker stretchen dus! Met de schoonmaaktaken in de badkamer kun je wel tussen de 150 en 300 calorieën verbranden. Taken als het toilet, douche of bad schoonschrobben kan tussen de 100 en 300 calorieën per uur verbranden.

Woonkamer

Als je de woonkamer wilt aanpakken, zul je meubels moeten verschuiven, wat ook kracht vereist. Daarnaast bestaat het schoonmaken uit stofzuigen, dweilen en afstoffen. Een combinatie van al deze taken kan ervoor zorgen dat je per uur tussen de 100 en 250 calorieën verbrandt.

Full body workout

Nu we dit weten, kunnen we wel zeggen dat het schoonmaken van je huis een fijne full body workout is. Aan het einde van de middag is je huis spic en span, én zit je workout er ook al op! Als dat geen win-winsituatie is, weten wij het ook niet meer.

Lifestyle
  • Libelle BE,
  • Adobe Stock