Heftig: dit zijn de meest voorkomende eetstoornissen en hun kenmerken

Hoewel  anorexia nervosa de meest bekende eetstoornis is, bestaan er diverse andere vormen die op verschillende manieren het eetgedrag beïnvloeden. We geven je een overzicht van de meest voorkomende eetstoornissen en hun kenmerken.

eetstoornissen

Een ongezonde relatie met eten

Eetstoornissen zijn complexe en vaak onderschatte psychische aandoeningen die een grote impact hebben op zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Hoewel anorexia en boulimia je wellicht wel bekend in de oren klinken, bestaan er – helaas – meer vormen die op verschillende manieren het eetgedrag beïnvloeden. Elk met hun eigen kenmerken, mogelijke oorzaken, impact en signalen.

Anorexia nervosa

Een van de bekendste eetstoornissen is anorexia nervosa. Mensen die aan anorexia lijden, hebben een extreme angst om aan te komen en proberen op ongezonde manieren hun gewicht laag te houden. Dit kan gebeuren door heel weinig te eten, overmatig te sporten, of het gebruik van laxeermiddelen. Ondanks dat ze vaak ondergewicht hebben, blijven ze zichzelf als te zwaar zien. De gevolgen van anorexia kunnen ernstig zijn: gewichtsverlies, hormonale verstoringen en orgaanschade zijn veelvoorkomende problemen. In extreme gevallen kan anorexia zelfs fataal zijn.

Boulimia nervosa

Een andere veelvoorkomende eetstoornis is boulimia nervosa, waarbij periodes van overmatig eten (eetbuien) worden afgewisseld met compenserend gedrag, zoals braken, vasten of overmatig sporten. Mensen met boulimia voelen vaak schaamte na een eetbui en proberen dit te 'corrigeren' door hun lichaam te zuiveren van het voedsel. Hoewel het gewicht van iemand met boulimia vaak normaal lijkt, kan de stoornis grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals schade aan de tanden en slokdarm door braken, uitdroging en ernstige hormonale verstoringen.

Binge-eating disorder (BED)

Bij binge-eating disorder (BED) hebben mensen last van eetbuien waarbij ze ongecontroleerd grote hoeveelheden voedsel eten. In tegenstelling tot boulimia volgen er geen pogingen om het voedsel weer kwijt te raken, wat vaak leidt tot overgewicht en obesitas. Dit verhoogt het risico op hartziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Naast fysieke klachten ervaren veel mensen met BED gevoelens van schaamte en schuld over hun eetgedrag, wat hun mentale gezondheid verder onder druk zet.

Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (EDNOS) of OSFED

Sommige mensen hebben eetstoornissen die niet volledig passen binnen de definities van anorexia, boulimia of BED. Dit wordt vaak aangeduid als Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (EDNOS) of Other Specified Feeding or Eating Disorder (OSFED). Hoewel de symptomen minder specifiek zijn, kunnen ze net zo ernstig zijn als bij andere eetstoornissen. Het kan bijvoorbeeld gaan om eetbuien zonder overmatig compenseren, of restrictief eetgedrag zonder extreem gewichtsverlies.

Orthorexia nervosa

Hoewel orthorexia nervosa niet officieel erkend is als eetstoornis, begint deze aandoening steeds meer aandacht te krijgen. Mensen met orthorexia hebben een obsessieve focus op het eten van alleen gezond voedsel, wat kan leiden tot ondervoeding en sociale isolatie. Ondanks hun intentie om gezond te leven, beperken ze hun dieet vaak zo sterk dat ze belangrijke voedingsstoffen missen.

ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder)

Een andere eetstoornis is ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), waarbij iemand extreem kieskeurig is met eten of bepaalde voedingsmiddelen vermijdt. Dit is niet vanwege angst voor gewichtstoename, maar eerder door een afkeer van bepaalde texturen, geuren of negatieve ervaringen met voedsel. De gevolgen zijn gewichtsverlies en tekorten aan essentiële voedingsstoffen.

Food
  • Parnassiagroep
  • Adobe Stock