De evolutie van de liefde
Een trip down memory lane: romantische relaties hebben veel ontwikkelingen doorstaan. In de middeleeuwen werd liefde vaak gekoppeld aan overlevingsbehoeften, zoals voedselvoorziening, bescherming en voortplanting. Huwelijken werden samengesteld door families en stammen. En het kiezen van de juiste partner was vaak meer gericht op praktische overwegingen dan op ‘echte liefde’. Tot de 18de en 19de eeuw; in die tijd werden romantische relaties steeds meer gezien als bron van individueel geluk en vervulling. Hoewel huwelijken nog steeds werden gearrangeerd, ontstond er meer ruimte voor persoonlijke keuzes.
In de 20ste eeuw veranderden liefdesrelaties drastisch door de opkomst van de seksuele revolutie en veranderende genderrollen. Er kwam meer aandacht voor gelijkwaardigheid en er ontstonden nieuwe vormen van relaties, van ongehuwd samenwonen tot open verbintenissen.
De tijd waarin wij nu leven heeft ook veel teweeggebracht. Het verlangen naar individuele vrijheid en zelfexpressie groeit en zorgt voor meer diversiteit in relaties. Langzaamaan vervagen traditionele genderrollen. De huidige generatie hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en het nastreven van ambities.
Ja, ik wil... ooit
Trouwen is nog steeds heel populair. Mensen willen nog altijd graag de liefde officieel laten vastleggen, al wordt aan zo'n ring om de vinger wel minder waarde gehecht dan vroeger. En dat is begonnen in de twintigste eeuw. De opkomst van het individualisme heeft het huwelijk op een lager pitje gezet. En omdat vrouwen nu ook vaker een carrière en financiële onafhankelijkheid nastreven (en ook bereiken), is trouwen minder belangrijk voor hun economische stabiliteit. Waar sommigen als begin twintiger richting het altaar liepen, verschuift die leeftijd steeds meer naar begin dertig.
Wat ook niet bijdraagt aan het belang van de ring, is het gemak waarmee ieder getrouwd stel nu binnen de kortste keren weer kan scheiden. Vroeger was het not done, maar het taboe is er gelukkig vanaf. Niemand wil 'gevangen' zitten in een liefdeloos huwelijk.
Van links naar rechts...
Het leed dat online daten heet. Of misschien juist het vermaak of succes dat online daten heet. Wie had vijftien jaar geleden kunnen bedenken dat liefdes voor het swipen lagen? Iedereen heeft een andere associatie met dit fenomeen. Misschien heb jij dankzij het swipen van links naar rechts (en omgekeerd) wel de liefde van je leven ontmoet of heb je alle apps uitgespeeld zonder enig resultaat. Waarom is dat online daten eigenlijk zo populair?
Wil je antwoord op deze vraag en meer lezen over de vele vormen van liefde anno 2024? Je vindt het in de nieuwste Happy in Shape, nu in de winkel!
- Tekst: Lotte van Zijl
- Adobe Stock