Weet jij wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit? 

Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar wat weet jij eigenlijk van het basispakket waarvoor je verzekerd bent? In de loop der jaren is er al heel wat aan de inhoud daarvan gesleuteld. Elk jaar komen er wel weer nieuwe regels, op basis waarvan de dekking van jouw zorgverzekering wijzigt. Je krijgt daarover weliswaar bericht van je zorgverzekeraar, maar hoe goed volg je die ontwikkelingen? Kortom: weet jij eigenlijk wel waarvoor je wel en niet verzekerd bent? 

zorgverzekering

Eigen risico 

Om een zekere drempel op te werpen voor het declareren van zorgkosten, is ooit besloten om een eigen risico in het leven te roepen.Het eigen risico is op alle zorgverzekeringen van toepassing, ongeacht de aanbieder.Voor 2025 is het bedrag hiervoor opnieuw bepaald op 385 euro. Concreet houdt dit in dat je per jaar de eerste 385 euro aan medische kosten zelf moet betalen. Pas daarna worden de kosten door de verzekering gedekt. Echter, niet alle kosten vallen onder deze regeling. Als je een bezoek aan de huisarts brengt, is geen eigen risico van toepassing. Ook voor verloskundige zorg en kraamzorg, bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten en wijkverpleging geldt het eigen risico niet. Er zijn nog enkele uitzonderingen ook kunnen zorgverzekeraars zelf besluiten om bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma's, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico.  

Wijzigingen in het basispakket

Elk jaar komen er voorstellen tot wijziging van het basispakket. Een wijziging kan het gevolg zijn van een aanvraag vanuit de samenleving of vanuit de medische wereld. Ook kan tot een wijziging worden besloten op basis van de kosten die in de achterliggende periode voor een bepaalde vorm van zorg werden gemaakt. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een vergoeding zo duur wordt, dat de premie voor de basisverzekering onevenredig zou moeten stijgen om die kosten te kunnen dekken. In 2025 wordt de dekking van de basisverzekering op enkele punten uitgebreid. Oefentherapie voor mensen met artritis en COPD wordt voortaan ook vergoed en hetzelfde geldt in bepaalde gevallen voor revalidatie voor ouderen. Dit laatste betreft geen toevoeging maar een uitbreiding van de bestaande dekking.

Een aanvullende dekking regelen

Er zijn heel wat situaties denkbaar waarin je meer zorgkosten moet maken dan de basisverzekering dekt. Tandartskosten vallen bijvoorbeeld al jaren niet meer onder de basisverzekering. Ook het aantal behandelingen bij een fysiotherapeut is beperkt. Wil je meer behandelingen, dan zul je een aanvullende zorgverzekeringmoeten afsluiten. Het is daarbij zaak om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Waar de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar gelijk is, geldt dat niet voor de aanvullende polissen. Daarbij komt soms maatwerk kijken, waarbij je zelf bepaalde opties kunt aan- of uitzetten. De hoogte van de te betalen premie hangt daarmee nauw samen. Ook is het belangrijk om te controleren in hoeverre de verzekeraar je de mogelijkheid biedt om zelf je behandelaar te kiezen.

Van verzekeraar wisselen

Waar je bij de meeste andere verzekeringen op elk gewenst moment in het jaar kunt overstappen naar een andere aanbieder, geldt dat niet voor de zorgverzekering. In november komen de zorgverzekeraars met de nieuwe polissen en vanaf dat moment ben je in de gelegenheid om je verzekering op te zeggen. Door de wettelijke verplichting om een zorgverzekering af te sluiten, moet je er dan wel voor zorgen dat je ergens anders een nieuwe polis regelt. Hiervoor heb je tot uiterlijk 1 februari van het volgende jaar de tijd. Voldoe je niet aan deze eis, dan ben je strafbaar. Je hebt dus altijd ruim twee maanden de tijd om je zaken te regelen.

Lifestyle
  • Adobe Stock