Eén derde van de basisscholen geeft te weinig gymles: zo komen je kids in beweging

Steeds meer kinderen bewegen te weinig, en het feit dat op één derde van de basisscholen te weinig gymles wordt gegeven, draagt daar zeker aan bij. Aan ouders de taak om het heft in eigen handen te nemen: zo zorg je ervoor dat je kinderen toch voldoende beweging krijgen.

gymles

Gebrek aan beweging

Momenteel lezen we overal in het nieuws dat basisschoolleerlingen niet genoeg gymles krijgen. Op één op de drie basisscholen halen vooral de laagste klassen de norm van 90 minuten per week niet. De reden? Een te vol lesrooster en een tekort aan faciliteiten. Het gevolg is dat kinderen op de basisschool gemiddeld zo'n 7,5 uur per dag zitten en dat ongeveer 40 procent van de leerlingen niet voldoet aan de richtlijn voor beweging. En hoewel dit zorgelijk klinkt, zijn lang niet alle scholen van plan hier iets aan te veranderen, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Actie

Daarom is het aan ouders om hun kinderen in beweging te krijgen. Hoewel dit een behoorlijke uitdaging kan zijn in tijden van PlayStations, smartphones en tv's, is het essentieel voor de gezondheid van je kind.

Geef zelf het goede voorbeeld door actief te zijn. Als ouder ben je een rolmodel voor je kind, dus als jij regelmatig sport, is de kans groot dat je kind dit gedrag overneemt.

Schermtijd

Maak afspraken met je kind over de tijd die ze mogen doorbrengen voor de tv of achter de computer. Benader dit op een positieve manier door bijvoorbeeld te beloven dat ze 's avonds een uur tv mogen kijken, maar alleen als ze eerst een leuke middag buiten gaan spelen. Dit moedigt hen aan om actief te zijn en buiten te genieten van frisse lucht, terwijl ze ook iets om naar uit te kijken hebben later op de dag. Zo creëer je een balans tussen schermtijd en beweging, wat bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn.

Enthousiasme

Kinderen worden actiever als ouders enthousiast zijn over buiten spelen, spelletjes en gezonde gewoonten, en dit ook elke dag aanmoedigen. Maak een boswandeling of ga naar een speeltuin en ontdek samen de natuur. Kijk naar vogels of insecten, en voor je het weet, hebben jullie al een paar uur rondgelopen. Kinderen vinden het ook leuk om tijd met hun ouders door te brengen, dus doe enthousiast mee met hun ontdekkingen of uitstapjes naar de speeltuin. Samen verkennen maakt het niet alleen leuk, maar laat kinderen ook zien dat bewegen spannend kan zijn.

Met het hele gezin

Door als gezin regelmatig actief te zijn, wordt bewegen een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Dit helpt kinderen om gezonde gewoonten aan te nemen. Loop samen naar de supermarkt of ga als gezin wandelen of fietsen.

Je kunt je kind ook binnenshuis of in de tuin aan het bewegen krijgen. Zet de favoriete muziek van je kind op en dans samen door het huis. Maak er een spelletje van en wie het leukste dansje doet, wint! Zo blijven jullie niet alleen actief, maar hebben jullie ook veel plezier samen.

Sportclub

Het is een grote bonus – en een stuk gemakkelijker – als je kind interesse heeft in een bepaalde sport. Laat ze lid worden van een sportclub en moedig ze aan om te trainen en hun hobby te ontwikkelen. Het is niet alleen leuk om je kind te zien groeien in een sport waar ze plezier en wellicht talent voor hebben, maar het is ook fijn om te weten dat deze beweging en ontwikkeling goed zijn voor hun gezondheid. Zo compenseer je gemakkelijk die verloren gymles!

Lifestyle
  • NOS, RTL Nieuws, Trouw
  • Adobe Stock