Pasta
In Italië zijn ze er gek op, en ook wij smullen er regelmatig van: pasta. Of je nu fan bent van fusilli, tagliatelle of tortellini, de kans is groot dat pasta vaak op het menu staat. Het is geliefd bij velen omdat het makkelijk te bereiden is en bovendien rijk aan koolhydraten, waardoor het een grote bron van energie is. Daarnaast is pasta heel veelzijdig. Je kunt variëren met soorten groenten, vlees en sauzen, en het zowel warm als koud eten.
Warme pasta
Als je pasta graag warm eet, heb je een ruime keuze aan gerechten, van een simpele pasta pesto tot een uitgebreide lasagne. Dit brengt echter het risico met zich mee dat ongezonde vetten worden toegevoegd, zoals romige sauzen, veel kaas en oliën. Daardoor krijg je al snel een grote hoeveelheid vet binnen, waardoor dit soort pasta's sneller ongezond zijn.
Wat warme en koude pasta van elkaar onderscheidt, is de manier waarop het zetmeel wordt verwerkt. Warme pasta bevat meer 'verwerkbaar' zetmeel, wat betekent dat je lichaam het sneller kan opnemen en afbreken. Hierdoor levert warme pasta sneller energie, wat handig kan zijn voor mensen die snel energie nodig hebben, bijvoorbeeld na een workout.
Koude pasta
Wanneer pasta eenmaal is gekookt en daarna afkoelt, verandert de structuur van het zetmeel. Dit zorgt ervoor dat het meer resistente zetmeel bevat, wat langzamer wordt opgenomen en verteerd. Dit kan helpen om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, wat fijn kan zijn voor mensen die hun bloedsuikerspiegel stabiel willen houden.
Bovendien is koude pasta beter voor de spijsvertering. Resistente zetmelen dienen namelijk als voeding voor gezonde darmbacteriën, wat je spijsvertering ondersteunt. Omdat resistent zetmeel minder of zelfs helemaal niet wordt verteerd, kunnen er minder calorieën uit worden gehaald.
Soorten pasta
De hoeveelheid resistent zetmeel in pasta hangt af van het type, de kooktijd en hoe je de pasta afkoelt en weer opwarmt. Afgekoelde volkorenpasta bevat meer resistent zetmeel dan witte pasta, wat voordelen kan hebben voor je darmgezondheid en een kleinere impact heeft op je bloedsuikerspiegel. Volkorenpasta bevat ook andere gezondheidsvoordelen, zoals vezels en vitaminen. Hoe eet jij je pasta het liefst?
Het hangt dus af van je wensen en doelen of je beter voor warme of koude pasta kiest. Koude pasta is beter voor de spijsvertering en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, terwijl warme pasta sneller wordt verteerd en je direct energie geeft. Beide opties hebben dus hun voordelen, afhankelijk van je persoonlijke behoeften.
- 24Kitchen
- Adobe Stock