5 bijzondere Aziatische eetgewoontes voor een gezond leven

In Azië spelen voeding en gezondheid een grote rol in de cultuur, en veel eetgewoontes worden doorgegeven van generatie op generatie. Wat voor ons misschien vreemd of ongebruikelijk lijkt, is daar heel normaal. Veel van deze gewoontes zijn gebaseerd op eeuwenoude wijsheid en zouden verrassende gezondheidsvoordelen hebben. 

Asian woman

1. Het drinken van warme thee bij de maaltijd

Waar wij vaak water of frisdrank drinken tijdens het eten, kiezen veel Aziaten voor warme thee. Vooral groene thee en oolong thee zijn populair. Het idee is dat warme dranken de spijsvertering ondersteunen en het lichaam helpen ontgiften. Koud drinken zou volgens traditionele overtuigingen juist een negatieve invloed hebben op je maag en darmen.

2. Gefermenteerde voedingsmiddelen voor een gezonde darm

Kimchi (Korea), miso (Japan) en tempeh (Indonesië) zijn gefermenteerde producten die een vast onderdeel zijn van het menu. Deze voedingsmiddelen zitten vol probiotica, die goed zijn voor je darmflora en je immuunsysteem. Het fermentatieproces maakt ook bepaalde voedingsstoffen beter opneembaar, waardoor je lichaam er meer van profiteert.

3. Het eten van kippenvoeten als bron van collageen

Kippenvoeten worden in veel Aziatische landen als een delicatesse beschouwd. Naast dat ze boordevol smaak zitten, zijn ze rijk aan collageen, wat goed is voor je huid, gewrichten en botten. In het Westen vinden we het misschien vreemd, maar het is een veelvoorkomend ingrediënt in landen zoals China, Vietnam, Filipijnen, Thailand, en Korea, waar het vaak gebruikt wordt in soepen, stoofschotels of gestoomde gerechten.

4. Eten volgens de seizoenen

In de Aziatische keuken wordt vaak rekening gehouden met de seizoenen. In de zomer eet men verkoelende voedingsmiddelen zoals komkommer en watermeloen, terwijl in de winter verwarmende gerechten met gember en kaneel op tafel staan. Dit komt voort uit de traditionele Chinese geneeskunde, die stelt dat je lichaam in harmonie moet zijn met de natuur.

5. Soep als ontbijt

In landen als Vietnam en China begint de dag vaak met een kom voedzame soep, zoals pho (noedelsoep) of congee (rijstepap). Dit geeft een zachte start voor je maag en voorziet je van essentiële voedingsstoffen om de dag energiek te beginnen. Het contrast met een broodje kaas bij ons kan haast niet groter zijn!

Food
  • De Standaard, HanTing
  • Adobe Stock