Nieuwe ruimte
Het 'doorway effect' verwijst naar het fenomeen waarbij je vergeet wat je van plan was te doen zodra je een andere ruimte binnenstapt. Ineens ben je vergeten waarom je nog geen minuut geleden opstond en naar een andere plek in je huis liep. Onderzoek heeft aangetoond dat dit te maken heeft met het moment waarop je door een deur gaat – de overgang van de ene ruimte naar de andere.
Reset
Dit fenomeen komt voort uit een bijzondere eigenschap van onze hersenen: de interactie tussen geheugen en context. Wanneer we door een deuropening lopen, geven we ons brein het signaal dat er een nieuwe gebeurtenis of omgeving is begonnen. Hierdoor worden de details van de vorige ruimte als minder relevant beschouwd, wat ervoor zorgt dat we de informatie die we daar eerder hadden opgedaan, vergeten. Dit kan gezien worden als een manier waarop de hersenen irrelevante informatie verwijderen en ruimte maken voor nieuwe gedachten die passen bij de nieuwe context.
Vergeetachtig
Onze hersenen beschouwen nieuwe omgevingen vaak als een teken van een verandering in context, waardoor de vorige context minder relevant wordt. Dit mechanisme helpt ons om efficiënter te functioneren in verschillende situaties, maar het kan ook leiden tot de tijdelijke vergeetachtigheid die we ervaren wanneer we een kamer binnenlopen en ons ineens niet meer herinneren waarom we daarheen gingen.
Teruglopen
Het 'doorway effect' verklaart waarom we dingen vergeten zodra we in een andere ruimte zijn. Maar hoe zit het met het moment dat we ons weer herinneren wat we vergeten waren zodra we teruglopen? Dit heeft waarschijnlijk te maken met hoe onze hersenen informatie verwerken in verschillende contexten. Wanneer je teruggaat naar de plek waar je oorspronkelijk was, worden de aanwijzingen van die omgeving opnieuw geactiveerd in je geheugen. Dit kan helpen om de vergeten gedachte of taak weer naar boven te halen. De overgang naar een nieuwe ruimte kan ons brein in de war brengen, doordat de nieuwe omgeving irrelevante informatie toevoegt. Door terug te keren naar de oude omgeving, zet je de hersenen terug in de oorspronkelijke context, waardoor je de herinnering weer kunt ophalen.
- Bedrock, Flow magazine
- Adobe Stock