Dit effect kan je dagelijkse kop koffie op je huid hebben

Wait, what?

Dat het ene voedingsmiddel goed is voor je huid en het andere minder, dat weten we allemaal. Van fastfood en chocolade krijg je nou eenmaal geen perzikhuidje. Maarre, van koffie wellicht wel! Wie had dat gedacht…

Stressreactie

We zullen het niet mooier maken dan het is: er zitten veel voordelen aan als je stopt met je trouwe kop koffie. De cafeïne hierin kan je hormonen van slag maken en de aanmaak van cortisol – ja, dat stresshormoon – op gang brengen. En we weten allemaal wat stress kan doen met je huid.

Koffie is voor velen een wondermiddel om alerter van te worden en daarnaast is het ook nog eens een drankje dat de smaakpapillen prikkelt. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een gematigde cafeïneconsumptie volgens voedingsdeskundige Ruthie Mosseri ook een positief effect op je huid hebben.

Positief effect 

“Natuurlijke cafeïne die in koffie, chocolade en thee zit, bevat een verscheidenheid aan verbindingen die als antioxidanten werken”, legt Mosseri uit aan The Thirty. “Antioxidanten voorkomen veroudering van onze cellen, ontstekingen en oxidatieve schade. Het kan onze zenuwen beschermen, de cognitieve functie verbeteren en de gezondheid van het hart ondersteunen. Als gevolg hiervan kan het ook gunstig zijn voor je huid, omdat ze de bloedcirculatie verbeteren.”

Al betekent het niet dat je koffie naar hartenlust kunt drinken, zeker niet op een lege maag. Hoeveel koffietjes je precies kunt drinken, hangt een beetje van jezelf af. Zo lang je maar niet afhankelijk wordt van je daily dose, zo stelt Mosseri. “En houd ook in je achterhoofd dat cafeïne vochtafdrijvend is. Zorg dus dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven – wat ook cruciaal is voor je huid.”

Acne door cafeïne

Sommigen zijn ervan overtuigd dat koffie acne kan verergeren. “Hoewel er nog geen bewijs is dat cafeïne een directe veroorzaker van acne is, kan het zeker effect hebben op je zenuwstelsel”, weet holistisch schoonheidsspecialist Sophia Ruiz. Ze vervolgt dat niet iedereen cafeïne goed kan hebben, en dat kan een fight or flight-reactie veroorzaken in het zenuwstelsel. Die reactie kan de huid weer aantasten, waardoor de kans op acne vergroot kan worden. Ook ziet de schoonheidsspecialiste bij cliënten dat hun huid rustiger wordt als ze stoppen met koffie. Al kan dat er ook mee te maken hebben dat ze minder melkproducten binnenkrijgen, die velen nog weleens met een bakkie drinken.

Bron: The Thirty, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws