Als je op dít tijdstip koffie drinkt ben je het meest productief

Good to know!

koffie

Wanneer drink jij je eerste kop koffie van de dag: zodra je wakker bent of pas als je begint met werken? Iedere koffieliefhebber heeft zo zijn eigen ritueel. Toch drinken veel mensen koffie uit gewoonte – en vaak is dat op de verkeerde manier. Om je dag zo productief mogelijk te maken, kun je het beste op dít tijdstip je bakkie pleur nemen.

Koffie en productiviteit

De cafeïne die in koffie zit, heeft een grote invloed op ons lichaam. Zo stimuleert cafeïne je bijnieren, dit is de plek waar het stresshormoon cortisol wordt vrijgegeven. Na een paar minuten gaat de cafeïne zijn werk doen en komt er cortisol vrij in je lichaam. 15 tot 20 minuten later kom je lichaam in een soort ‘overlevingsmodus’, een verhoogde staat van bewustzijn. Hierdoor voel je vaak extra energie en focus na een kop koffie.

Cortisol

Het stresshormoon cortisol heeft vaak een negatieve lading. Stress is immers niet goed. Althans te veel stress is niet goed, een beetje stress helpt je om scherp te blijven. Een beetje cortisol kan dus veel goeds doen voor je productiviteit. Echter is het ook weer niet de bedoeling dat je de hele dag koffie achteroverslaat om productief te blijven, want te veel cortisol kan zwaar zijn voor je zenuwstelsel, hart en bloedvaten.

Beste tijdstip

Voor veel mensen is koffie een gewoonte. Ze drinken het dan ook vaak op vast tijdstippen. Daar is op zich niks verkeerds aan, maar is het ook het beste als we kijken naar de productiviteit? De meeste mensen zijn ‘s ochtends het meest productief. Het is dus logisch om je kop koffie uit te stellen totdat je energieniveau wel een boost kan gebruiken. Volgens onderzoekers is dit waarschijnlijk tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 14.00 en 17.00 uur. Rond deze tijdstippen daalt het natuurlijke niveau van cortisol in ons lichaam. Na zo’n 2,5 uur begint het energie-bevorderende effect van cafeïne weer af te nemen. Het beste is dus om je koffiemomenten over de dag te verspreiden. Maar vooral: geniet van je koffie en drink het wanneer jij er zin en behoefte aan hebt.

Misschien ook voor jou:
IJzertekort komt veel voor: dit zijn de symptomen
Food
  • Kookfans
  • Unsplash