Rens Kroes: ‘Ik wil geen druk leggen op het perfect in shape zijn’

Rens Kroes focust op een happy lijf, niet op een perfect lijf.

Ze focust op een happy lijf, niet op het perfecte lijf. ‘Ik ben nooit een fitgirl geweest, al dachten mensen dat wel’, vertelt foodgoeroe Rens Kroes (32) aan Happy in Shape. En ze benadrukt: ‘Laten we eens wat liever voor onszelf en onze body zijn.’

Met Beyoncé uit de boxen knallend staat Rens Kroes te dansen op de shoot van Happy in Shape. ‘Ik ben gek op dansen en met mijn billen schudden. Soms doe ik het met mijn vriend in de woonkamer, of met vrienden in de kroeg. Ik hou van afropop, latin music, maar ook nummers als Upgrade u of Get me bodied van Beyoncé maken me altijd weer fierce’, vertelt Rens. En terwijl ze losgaat op de muziek, schiet de fotograaf het ene na het andere fabuleuze plaatje…

Hoe kijk je op je 32ste tegen je body aan? Je zei eerder: ‘Ik focus op een happy lijf, niet op een perfect lijf.’

‘Klopt, ik wil niet te veel druk leggen op het perfect in shape zijn. Die hele fitgirlhype is volgens mij een beetje voorbij. Ik ben dat nooit geweest, al dachten mensen dat wél. Rens is van de superfoods, dus Rens zit altijd strak in haar vel. Niet dus. Misschien vergelijken ze me ook wel met mijn zus, die is altijd insanely in shape. Ik ben trots op mijn lijf, maar als ik naast haar loop op vakantie, denk ik wel: wow, dit is crazy, zij heeft zó’n goed figuur, en dat na twee kinderen. Je kunt mij niet met haar vergelijken. Het is haar werk, en mijn werk is het om lekker te koken en taarten te bakken. Ik hoef niet altijd in shape te zijn, ik vind het heerlijk om heupen te hebben en er een beetje juicy uit te zien.’

Maar je sport wel veel, toch?

‘Ik train in principe twee tot drie keer in de week met mijn personal trainer, een mix van kracht, cardio en speelsere dingen, zoals in de ringen hangen of een circuitje. Soms vind ik het leuk om mezelf uit te dagen en tegen mezelf te zeggen: “We gaan er weer voor”, en een tijdje heel hard te trainen voor bijvoorbeeld strakkere billen. Maar er zijn ook periodes dat ik minder sport en weer terug naar af ga, omdat ik nu eenmaal veel kook en eet. Mijn buik is altijd wel plat, maar mijn heupen mogen soms wel wat strakker: my hips don’t lie. Toch probeer ik altijd trots op mijn lijf te zijn. Ik denk dat de basis ligt bij gezond eten, actief leven, genoeg ontspanning en je lijf goed verzorgen – ik gebruik bijvoorbeeld altijd goede oliën. En verder mogen we wel wat liever voor onszelf en onze body zijn.’

‘IK VIND HET HEERLIJK OM HEUPEN TE HEBBEN’

Gebeurt dat te weinig?

‘Ja, we zijn veel te veel bezig met: we moeten er zó uitzien, en focussen te vaak op het negatieve aan onszelf. Mijn laatste boek Rens – mijn lifestyle guide gaat daar heel erg over. We zouden meer moeten denken: wow, wat zie ik er mooi uit, ik ben gezond, dus waarom niet wat liever en wat minder kritisch zijn? We moeten ook stoppen met onszelf continu met anderen te vergelijken, daar word je alleen maar ongelukkig van. Ik word er gek van, we scrollen maar op Instagram en dan is het van: ik wil er óók zo uitzien. Ik ben daar helemaal mee gestopt, ik volg alleen nog mijn eigen weg en luister naar mijn innerlijke zelf.’

En wie is die innerlijke Rens dan?

‘Iemand die houdt van lekker in de keuken staan, taarten maken, andere mensen eten voorschotelen en dan gezellig kletsen met een wijntje erbij. Ik ben een Stier en heel erg huiselijk, ik hou van die knusheid en lekker in mijn eigen wereldje zijn. Ik denk dat het goed is om zelfonderzoek te doen en te ontdekken wie je werkelijk bent. En anderen daarmee te inspireren. Ik noem mezelf nooit influencer, want dan wil je dat mensen zijn zoals jíj. Ik wil juist dat ze in hun eigen kracht komen te staan en hun eigen ik ontwikkelen. Alleen op die manier kun je echt happy zijn.’

Je zei eerder in een interview dat je nooit op calorieën let. Verfrissend…

‘Klopt, ik tel nooit calorieën, en ik ga ook niet tegen mezelf zeggen: “Ik mag dit en dat niet.” We ontzeggen onszelf tegenwoordig maar alles. Ik denk dat je daardoor alleen maar geobsedeerd raakt door het eten dat verboden is. Ik heb vier jaar een voedingspraktijk gehad en zag dat mensen daar zó mee bezig waren, dat ze een ongezond eetpatroon of zelfs een eetprobleem ontwikkelden. Voor mij moet eten op de eerste plaats lekker zijn én een feestje, waarmee je wel een beetje mag uitpakken. Ik eet gezond met zo natuurlijk mogelijke producten, en probeer kleurstoffen en conserveringsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Maar als ik zin heb om te cheaten, doe ik dat gewoon. “Zorg dat je er geen spijt van hebt, maar er honderd procent van geniet!” zeg ik dan altijd.’

Je komt heel zen over. Neem jij nooit eens te veel hooi op je vork?

‘Jawel, doordat ik zo creatief bezig ben en op mijn doelen gefocust, gebeurt mij dat net zo goed als ieder ander. Ik merk aan mezelf dat ik dan te hoog in mijn ademhaling kom te zitten en soms zelfs ga hyperventileren. Het is nooit zo ver gekomen dat ik een burn-out had, maar ik heb een tijdje terug wel het gevoel gehad dat ik het rustiger aan moest doen. Daarom probeer ik nu chiller in het leven te staan. Als ik zin heb om een vrijdag niets te doen om lekker met vriendinnen af te spreken of te dansen in mijn huis, is dat ook goed. Ik gun mezelf meer, en merk daardoor dat alles weer gaat stromen.’

‘HET IS GOED OM ZELFONDERZOEK TE DOEN EN TE ONTDEKKEN WIE JE WERKELIJK BENT’

We moeten tegenwoordig zoveel, vooral van onszelf. Merk jij dat ook?

‘Zeker, en juist als je dingen gaat forceren en tegen jezelf zegt: “Dit móet ik vandaag allemaal doen”, dan blokkeer je, en dat is niet goed voor je creativiteit. Vroeger verveelden we ons nog weleens, maar tegenwoordig is er altijd wel wat te doen of zijn we druk met ons mobieltje. Laatst op vakantie heb ik dat ding bewust weggelegd voor een digitale detox. Ik merkte op het strand meteen dat er allemaal nieuwe ideeën opborrelden. Ik probeer nu vaker te denken: even weg met die telefoon. Maar ik zeg je eerlijk dat ik het ook lastig vind. Vooral nu ik een nieuw platform Powerfoodies Market ben begonnen.’

Vertel…

‘Ik ben deze online supermarkt samen met mijn vriend aan het opzetten, omdat ik heel vaak de vraag kreeg welke producten ik gebruik. Mensen willen steeds vaker weten waar hun voedsel vandaan komt, en ik heb daar natuurlijk veel kennis over. We hebben inmiddels negen essentiële ingrediënten online staan, zoals notenpasta, vanillepoeder, havermeel en tahin, maar verkopen ook goodies als rvs-rietjes en groenten- en fruitnetjes, zodat je je voedsel niet in plastic hoeft te verpakken. Heel bijzonder om sámen ergens aan te bouwen. Mijn vriend heeft zijn baan opgezegd en we zijn nu aan het kijken hoe we mijn foodimperium verder kunnen uitbreiden, en waar we naartoe willen.’

En jullie zijn dus terug in Nederland?

‘Ja, we hebben ons huis in New York opgezegd en wonen weer in Amsterdam. Op de eerste plaats vanwege het bedrijf. Ik ben in New York begonnen met het opstarten van dit platform, maar merkte dat het lastig was om me te focussen, omdat ik op afstand met mijn mensen in Nederland moest schakelen, en ook continu op en neer aan het vliegen was voor afspraken. We zaten heel lekker in New York, hadden een ontzettend fijn appartement in de East Village, en ik had daar inmiddels ook veel vrienden, dus daarvoor hoefden we niet weg. Maar ik vind het wel heerlijk om weer in Nederland te zijn, dicht bij mijn familie en de vrienden die ik al jaren ken. Het geeft meer rust om vanuit hier te werken, waardoor ik juist weer de energie krijg om te reizen en nieuwe inspiratie op te doen.’

Je sprak een tijdje terug op Instagram over ‘moeilijke weken’. Troubles in je privéleven?

‘Ja, iets persoonlijks wat ik moest laten gaan. Met mijn relatie had het niets te maken; Sid en ik zijn nu elf jaar samen en het is nog steeds dik aan. Het was iets in de privésfeer wat ik los moest laten. Ik ben er op dit moment niet aan toe om hierover te vertellen, het voelt nog te dichtbij; misschien komt dat later een keer. Ik ben wel blij dat ik voor mezelf heb ontdekt dat ik dingen kan verwerken en door kan gaan. Niet blijven hangen in het verleden. Soms heb ik het idee dat mensen denken dat alles alleen maar goed met mij gaat. Alles is positief bij Rens, alles is amazing. Dat is natuurlijk onzin, niemand heeft alleen maar een happy life, ik maak ook moeilijke periodes door. Ik heb alleen niet de behoefte om dat met iedereen te delen.’

Wat is het grootste vooroordeel dat mensen over jou hebben?

‘Dat ik dat vrolijke naïeve meisje uit Friesland ben. Mensen hebben wel gebruik van me proberen te maken, vooral op het businessvlak. Ik probeer altijd zo puur mogelijk te blijven en open en enthousiast ergens in te stappen als mensen iets van me willen. Helaas zijn er altijd personen die daarvan willen profiteren. Ik kan dan zo teleurgesteld in de mens zijn. Op een gegeven moment kwam ik iemand tegen die zei: “Rens, het is belangrijk dat je grenzen stelt, en zelf beslist wie je wel en niet binnenlaat.” Die les heb ik meegenomen, ik ben wel harder geworden. Soms moet je gewoon handelen als een businessvrouw en laten zien dat je helemaal niet zo lief en naïef bent. Jammer genoeg zijn er ook mensen op deze wereld wiens bedoelingen helemaal niet zo goed zijn, daar heb ik van geleerd. Maar ik probeer nog steeds mezelf te zijn.’

Heeft wonen in New York je hierin veranderd?

‘Ja, dat heeft me zeker geholpen. In New York wil iedereen gebruik maken van elkaar. Alleen zijn mensen daar wel duidelijk over: ik wil dit van jou, wat wil jij van mij? Het wonen daar heeft me sterker gemaakt. Wel is het heel lastig om echte vrienden te maken onder locals; de mensen met wie ik daar close was, waren voornamelijk Nederlanders en andere Europeanen. Wat ik fijn vond aan New York: ik was daar veel anoniemer en daardoor werd ik neutraal benaderd. In Nederland hebben mensen toch al snel een mening over mij. Ik heb het idee dat ik continu moet bewijzen wie ik werkelijk ben. Daarom ben ik zo blij met social media, daarop kan ik zo veel mogelijk laten zien wie Rens Kroes is en zeggen wat ík denk.’

‘MENSEN DENKEN DAT IK DAT VROLIJKE NAÏEVE MEISJE UIT FRIESLAND BEN’

Heb je ook meer rust in je hoofd gevonden?

‘Ja zeker, dat komt vooral doordat ik mezelf beter heb leren kennen. En doordat ik ouder word natuurlijk. Ik zit meer dan ooit in mijn eigen wereldje, mét mijn vriend; de focus komt steeds meer op thuis te liggen. We hebben nog geen kinderen, maar we willen ze wel heel graag. Tot nu had ik zoiets van: we zien wel hoe het loopt, maar ik merk wel dat ik er steeds meer in begin te groeien en behoefte krijg aan een eigen gezin.’

Familie is sowieso belangrijk voor je, toch?

‘Ja, ik ben heel erg een familiemens. In de weekenden ga ik vaak naar mijn ouders in Friesland, daar maak ik echt tijd voor. Ik geniet er zo van om met mijn moeder bezig te zijn in haar groentetuin. We zijn deze zomer ook met de hele familie naar Sardinië in Italië geweest. Ik vind die dingen belangrijk, samen zijn met de mensen van wie je houdt.’

Ben je closer met je zus Doutzen dan vroeger?

‘We zijn altijd al wel close geweest, en heel betrokken bij elkaars leven. Ik vind het mooi dat zij zo vrij is, in het moment leeft en altijd haar hart volgt. Ik neem tegenwoordig heel bewust meer tijd voor mijn neefje en nichtje. Als we samen zijn, ben ik er honderd procent voor hen. Ik geloof dat kinderen dat nodig hebben in deze wereld waarin iedereen zo druk is en altijd bezig met zijn mobiele telefoon. Ik ga dan met ze spelen of in een hutje zitten, waar ik met mijn heupen natuurlijk helemaal niet inpas.’

Waar droom je nog van qua foodimperium?

‘Ik wil Powerfoodies Market steeds meer uitbreiden. Dat mensen weten: als ik op zoek ben naar goede voeding, inspiratie op het gebied van food, tuinideeën of keukenproducten, dan moet ik dáár zijn. En dat mensen beseffen dat als ze bij ons iets kopen dat het duurzaam is. Wij verzenden alles plasticvrij en verpakken voedingsmiddelen in glas of papier. Het is een hele uitdaging, maar ik vind dit wel heel belangrijk voor onze aarde. Verder wil ik mensen stimuleren om meer in de keuken te staan. Het is bullshit om te zeggen dat je geen tijd heb. Goede voeding is de basis van alles, om te kunnen functioneren, maar ook om meer energie te krijgen.’

Beeld: Tom ten Seldam

Laatste nieuws